Csákvári-barlang

A Báraczháza-barlangnak is nevezett üreg a Vértes talán legismertebb barlangja, mely hírnevét a régészeti ásatások során innen előkerült Hipparion, vagyis ősló maradványoknak köszönheti.
Túrával látogatható

Találd meg!

Csákvártól dél-nyugatra, a Vashegyi-szőlők fölötti hegyoldalban nyílik. A barlangot rejtő szikla már messziről az országútról is látszik, de sűrű növénytakaró miatt a barlang száját csak egészen közelről lehet észrevenni. Csákvár központjától jól követhető zöld barlangjelzés vezet hozzá, de a földutakon akár autóval is egészen közel lehet menni hozzá.

Fedezd fel!

A sziklafal előtt állva a barlangbejáratok zavarba ejtő bőségével találjuk magunkat szemközt, hiszen mindjárt három is tátong előttünk. Ha a jobb szélsőt (keletit) választjuk, keskeny magas hasadékba jutunk, mely néhány méter után nagy kőtömbök között szakad a felszínre, egy kis fényt engedve a járatba. Balra egy még szűkebb hasadékot találunk, melynek távoli végéből szintén fény dereng. Keskeny volta ellenére bátran induljunk el benne, ha átküzdjük magunkat rajta, a középső bejárathoz fogunk kilyukadni.
Ez a középső folyosó a barlang főhasadéka, mely kb. 40 méter hosszan hatol be hegy belsejébe. A főhasadék a bejárat közelében a legtágasabb, befelé egyre szűkül, de a belsőbb részeken is kényelmesen végig lehet sétálni benne. A folyosó legvégén meglepő magasságba felnyúló, 10-12 méter magas kürtő alján találjuk magunkat. Falain sok helyen figyelhetjük meg a mészkő oldásos formakincsét: a kisebb-nagyobb repedések által tagolt kőzetet, valamint a víz oldó hatása révén legömbölyített felszíneket, melyeket helyenként vékony, finoman csipkézett cseppkőbekérgezés borít. A folyosó sötét szakaszán ritka jelenségnek lehetünk tanúi: a falon vastagon burjánzanak a felszínről bekúszó gyökerek, melyek a barlangban található nedvességből éltetik a felszínen növő fákat.  
Igazi felfedezni való, izgalmas kis barlang. Biztonságos bejárásához mindenképpen szükségünk lesz egy jó lámpára!

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Vértes-hegység, Guba-hegy
legközelebbi település: Csákvár
túra hossza, ideje: 3 km | 45 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (zöld barlangjel)
terület védettsége : -
A barlang
barlang hossza : 87 méter
bejárat GPS koordinátája : 47,37717° N 18,44039° E
védettség : fokozottan védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : izgalmas bejárás, őslénytani jelentőség

Tudj meg többet!

A barlang több, egymásra merőleges, keresztirányú hasadék rendszeréből áll. Kialakulásában meghatározóak voltak a földkéreg belsejében végbemenő tektonikus mozgások, melyek hatására az itt található dolomit kőzetben hatalmas törések, repedések keletkeztek. Később ezeknek a töréseknek a mentén jött létre a barlang, ahogy a víz oldó hatása kitágította, járható méretűvé tette a repedéseket.  
A barlangot valószínűleg évszázadok óta ismerték a környékbeliek, hiszen természetes bejárata mindig is nyitva állt. De a kutatók csak akkor figyeltek fel rá, amikor székesfehérvári turisták őslénytani leletekre bukkantak benne. A terület birtokosa, gróf Eszterházy Móricz pedig készséggel fedezte a további kutatások költségeit. Az akkori, majd későbbi ásatások nagy jelentőségű leletanyaga a miocén kor jellegzetes állatvilágának maradványait hozta felszínre. A barlangból többek között kardfogú tigris, farkas és hiéna csontjai is előkerültek, de a legnagyobb jelentőségű leletek a 8-9 millió évvel ezelőtt itt élt háromujjú ősló, a Hipparion csontjai voltak. És hogy mit keresett egy ló a barlangban? A zebra méretű növényevő állat természetesen nem a föld alatt élt, hanem a környéken akkoriban elterülő szavannákon legelészett. A barlangba pedig feltehetően nem önszántából ment be, nagy valószínűséggel a miocén kor fent említett vérmes ragadozói hurcolhatták be és fogyasztották el zsákmányként.  
A barlangot a római korban Diana, a vadászat istennőjének szentélyeként is használták. Legalábbis erre lehet következtetni abból a római kori, latin betűs feliratból, melynek ma már csak igen rosszul kivehető maradványai látszanak a legszélső hasadéktól balra, a sziklafalon.

Vigyázz rá!

A Csákvári-barlang a Vértesben jelentősnek számító hossza, formakincse, és a benne talált régészeti, és paleontológiai leletek miatt 1982 óta fokozottan védett barlang!
Szomorú példa a falfirkálók által okozott felbecsülhetetlen és helyrehozhatatlan károkra, hogy a sziklafalon található római kori felirat nem csak az idő vasfoga miatt látható nehezen. Olvashatóságát jelentősen rontották a modern kori, frissen rákerült firkálások is. Soha ne csúfítsuk feliratokkal barlangjaink, szikláink felületét!

+ TIPP

A zöld barlang jelzés folytatása felvezet a barlang feletti sziklákra, ahonnan szép kilátás nyílik az egész Zámolyi-medencére. A jelzést tovább követve akár egy körtúrát téve is visszatérhetünk Csákvárra.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.