Baits-barlang

A Bajóti Öregkő egyik jellegzetes, szép bejáratú barlangja, melyet mindenképpen útba kell ejtenünk, ha a Jankovich-barlanghoz igyekszünk.
Túrával látogatható

Találd meg!

A Bajóti Öreg-kő keletre néző, sziklás oldalában, magasan a hegyoldalban nyílik. Az Országos Kék Bajót és Pusztamarót közötti szakaszán található, a gyorsabb és rövidebb megközelítése Bajót felől lehetséges, ahonnan a kék barlangjel is segíti megtalálását. A völgyből az Országos Kék esőbeállókkal és tűzrakóval kialakított pihenőjétől indul a lépcső az Öregkő barlangjaihoz, melynek bal oldali ágán felkapaszkodva rögtön a Baits-barlanggal találjuk szemközt magunkat.

Fedezd fel!

Nagyméretű, klasszikus barlangszája csalogatóan hívogat, de a sokat ígérő bejárat mögött csak rövid barlangszakasz húzódik. A barlang az első részében, lámpa nélkül is jól körüljárható, tágas bejárati teremből, és a belőle kiágazó több kisebb járatból áll. A bejárati terem végében egy 3-4 méter mély, kútszerű mélyedéssel, vagyis egy kisebb aknával találjuk szemközt magunkat. Túloldalán két kicsi és szűk, csupán néhány méternyit folytatódó járatot találunk, melyeket gyakorlatilag az innenső oldalról is belátni. Az akna alján szintén folytatódik néhány méter hosszban a barlang alsó szakasza, egy kisebb, oldott járatszakasz formájában.
Az akna fölött való átmászással, és az aljára való lejutással azonban legyünk óvatosak! Csak akkor próbálkozzunk ezekkel, ha biztosak vagyunk benne, hogy vissza is fogunk tudni mászni!

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Gerecse-hegység, Bajóti Öregkő
legközelebbi település: Bajót
túra hossza, ideje: 2 km | 40 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (kék barlang jel)
terület védettsége : -
A barlang
barlang hossza : 46 méter
bejárat GPS koordinátája : 47,72388° N 18,57519° E
védettség : védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : látványos bejárat

Tudj meg többet!

A barlang nevét Baits Györgyről, Bajót község egykori jegyzőjéről kapta, akinek hathatós segítsége volt abban, hogy az Öregkő barlangjaiban a 20. század elején régészeti ásatásokra kerüljön sor. Ő volt az, aki Bekey Imre Gábor, neves budapesti barlangkutató figyelmét felhívta az itt található barlangokra. Bekey az akkor még Öregkői-barlangnak nevezett Jankovich-barlang tanulmányozása közben bukkant erre a barlangra, amelynek nyílását akkoriban nagy mennyiségű kőtörmelék takarta. A törmelék között talált szűk nyílást kitágította, és mögötte egy tágas, 6 méter hosszú, vízszintes aljzatú terembe ért. Mivel elgondolása szerint a barlang akár az ősemberi hajlék is lehetett, próbaásatásokat szorgalmazott. Ezen ásatások miatt lett a barlang bejárata előtt felhalmozódott kőzettöremlék eltávolítva, és a barlang bejárata megnyitva.
A barlang falain egyértelműen a mélyből felfelé törekvő, langyos és meleg vizek oldásának hatásai láthatók, ahogy különböző méretű gömbüstöket, gömbfülkéket oldottak a kőzetbe. Az egyik legnagyobb ilyen, szinte teljesen szabályos, kör alakú, 4-5 méter átmérőjű gömbfülke mindjárt a bejáratban látható a plafonon. Ha befelé nézünk, a plafonon gyakorlatilag egyre kisebb és kisebb ilyen gömbfülkék sorakoznak. Az oldalfalak repedéseiben kisebb borsókő-foltokat is megfigyelhetünk, melyek szintén a hévizes kialakulás bizonyítékaként szolgálnak.

Vigyázz rá!

A barlang kellemes hűsülési lehetőség a nagy nyári melegben. Ha itt költjük el uzsonnánkat, ne hagyjunk magunk után szemetet!

+ TIPP

A barlanghoz vezető lépcsősor jobb oldali ágán a Bajóti 1. számú zsomboly bejáratát találjuk. A 34 méter mély barlang csak engedéllyel, és kötéltechnikai eszközökkel járható, bejárata a balesetveszély elkerülése, és a képződmények megóvása érdekében le van zárva.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.