Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Keresés év szerint

Keresés hónap szerint

Madárgyűrűzés Királyréten

Időpont: 2019.02.02, Helyszín: Szokolya – Királyrét

A PROGRAM MEGTELT! Programunk helyszíne a királyréti etető, amely rengeteg madarat segít ki a téli ínséges időszakban. Cinkék, erdei pintyek, csízek, csuszkák, harkályok, szajkók járnak „szotyizni”. Ezen a délelőttön lehetőséget kínálunk különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére.

Tovább

Vadlibahúzás és téli nyomkeresés a dinnyési szikesen

Időpont: 2019.02.02, Helyszín: Dinnyés

Sok kis jel utalhat adott állatfajok jelenlétére. Tollak, szőrök, köpetek és más apró jelek árulják el, hogy a gazdájuk a közelben tartózkodik. Ha nincs hó, akkor sárban, nádban és fák között kutatjuk a nyomokat. Túránkon a visszatérő vadludak látványában, a behúzásban is gyönyörködhetünk!

Tovább

Családi nap Királyréten – Boszorkánykonyha

Időpont: 2019.02.09, Helyszín: Szokolya – Királyrét

Vajon mit használtak eleink a betegségek megelőzésére, legyőzésére? Családi programunkon a februári erdőben keressük a gyógyhatású és festőnövényeket. Fűben, fában orvosság, tartja a régi mondás. De nem is csak gyógyír! Rengeteg növényből festék is kinyerhető.

Tovább

MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA: Fedezzük fel együtt Jókai korát, Jókai kertjét!

Időpont: 2019.02.17, Helyszín: Budapest XII. kerület

A Magyar Széppróza Napja – Jókai Mór születésnapja – alkalmából irodalom- és kerttörténeti sétára hívunk minden érdeklődőt az írófejedelem egykori svábhegyi birtokára! Felidézzük írásait, felkeressük kedvenc helyeit a kertben. A Jókai Emlékszobában elmerülünk személyes tárgyainak és a XIX. századi svábhegyi élet hangulatában.

Tovább

Varsababa túra a Madárdal tanösvényen

Időpont: 2019.02.23, Helyszín: Dinnyés

Zsuzsanna-nap táján már a pacsirták is megszólalnak. Tudják, hogy itt a tavasz. Sok nádi madár még Afrikában van, de mi már készítjük nekik és tanösvényünk jelképmadarának, a barkóscinegének biztonságos fészkelőhelyét. Ennek a jellemzően velencei-tavi fészkelőhelynek varsababa a neve. Túránk Jégtörő Mátyás napján zajlik, résztvevőink erről is többet megtudhatnak programunkon!

Tovább

Tollasok testközelből – Madárgyűrűzés a Jági-tónál

Időpont: 2019.02.23, Helyszín: Pilisszentiván

Télen a Jági-tónál, a kihelyezett madáretetőnél hatalmas a sürgés-forgás. Egymást követik sorban a madarak a finomabbnál finomabb falatokért. Hogy megismerkedjünk az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartunk. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Aki ellátogat programunkra, ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

Tovább