Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem

Időszak: 2017.09.01 - 2021.12.31

Téma: Történeti kertek, Ökoturisztika, Környezeti nevelés, Energiahatékonyság, Natura 2000

Forrás: VEKOP

Jókai-kert épületeinek és növényállományának felújítása kert funkciókkal való kibővítése

A szerződött támogatás összege: 900.000.000 Ft
A támogatás mértéke:
100%

A projekt célja
a Jókai-kert megújítása, a funkciójukat vesztett épületek korszerűsítése, új funkciókkal való feltöltése a kor követelményeinek, igényeinek megfelelően. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg számos látogatóközponttal és erdei iskolával rendelkezik a kezelése alá tartozó Tájvédelmi Körzetekben, azonban épp a központban nincs olyan fogadó tér, ahol a Nemzeti Park működését átfogóan, a különböző védettségi szintű területek értékeinek bemutatását egységbe rendezve tárhatjuk a látogatók elé. A projekt részeként a nemzeti park teljes adminisztrációs területére vonatkozóan a Natura 2000 területek hálózatának bemutatása is a Jókai-kertben valósulna meg. A fejlesztések lehetővé teszik egy olyan komplexum kialakítását, mely tudásbázisként, természetismereti és környezeti nevelési vagy kiállítási helyszínként, valamint szakmai workshopok, konferenciák ideális helyszínéül szolgálhatna.

A projekt keretében kibővülő ökoturisztikai szolgáltatásoknak köszönhetően a látogatók közelebb kerülhetnek a természet megismerésének élményéhez. A főváros szívében kiemelt fontosságú, hogy a természet értékeit minél közelebb hozzuk az emberekhez, egyúttal azonban a kert történeti jellegének megőrzésére is hasonlóan nagy hangsúlyt kívánunk fektetni. A Jókai korából fennmaradt kevés emlék megőrzése, védelme kiemelt fontosságú a projekt kivitelezése szempontjából.

A kert tematikus jellegét történeti és természetvédelmi oldalról tervezzük megközelíteni. A DINPI iroda épülete és a Jókai présház környezetében a történeti, műemléki jelleg válna dominánssá, míg a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatását, ökoturisztikai funkciók hangsúlyozását tervezzük.  

A projekt eredményeként a Jókai-kert részben jól strukturált természetvédelmi területté, részben pedig történeti kertté alakul át. A műemléki jellegű épületek esetleges felújítása, funkciókkal való feltöltése révén a kert ismeretterjesztő, kutató és ökoturisztikai funkciói is bővülnek. A használaton kívüli nem műemléki jellegű épületek lebontása által a kert szerkezetének javulása, zöldfelületek növekedése várható.

A Jókai-kerthez szervesen kapcsolódó Steindl-villa a projekt során felújításra és kibővítésre kerül.

A kert flóráját a régióra jellemző lágy és fás szárú növényekkel tervezzük gazdagítani, míg az egyes cserjésedő foltok és a nem-régióra jellemző faegyedek kivágásra kerülnek, melyek felszámolásával a kert áttekinthetőbbé válna, a régióra jellemző flóra telepítésével pedig növelhető a sokszínűsége.

A projekt révén fővárosunk egy történeti és egyúttal természetvédelmi területe újul meg, amely Jókai munkásságának emléket állítva példát mutat a felelősségteljes természetvédelemre és környezetgazdálkodásra. Továbbá megfelelő környezetet teremt a jövő generációk környezeti nevelésének elmélyítéséhez, gyakorlati bemutatásához. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központjaként rendkívül fontos, hogy egységesen bemutatásra kerüljenek az Igazgatóság kezelése alá tartozó területek, így az ide érkező látogatók átfogó képet kaphatnak a Nemzeti Park területén folyó munkákról, az elért eredményekről és a jövőbeni feladatokról.

Kapcsolódó helyek

Jókai-kert

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.
A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Kőpark tanösvény

A Svábhegyen található Jókai-kertben került kialakításra a hazai kőzeteket bemutató tanösvény. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események "termékeivel" ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább