Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Vértesi helyzetjelentés

Megjelenés: 2016.03.10

Klébert Antal természetvédelmi őr önkéntesek segítségével fokozottan védett madárfajoknak alakított ki fészket, valamint odút a területen. Az aktív természetvédelmi tevékenység meghozta eredményét.

Vándorsólyom sziklaüreg kialakítása

A fokozottan védett vándorsólymok (Falco peregrinus) nem raknak fészket, hanem sziklaüregeket választanak költőhelyül. A képen látható sziklaüregnek ferde az alja és benőtte a növényzet, ebben az állapotában teljesen alkalmatlan volt a madaraknak. Az üreget kitisztították és egy kis vízszintes teraszt alakítottak ki. Az így létrejött fészekcsészében már biztonságosan fészkelhet benne a vándorsólyom, vagy akár hazánk legnagyobb testű bagolyfaja, az uhu (Bubo bubo) is.

Bagoly költőládák kihelyezése

A Vértesi Tájvédelmi Körzetben bagoly-költőládák kerültek kihelyezésre. Ugyan az uráli bagoly (Strix uralensis) költéséről még nincs adat a hegységből, de megtelepedése várható. A felülről nyitott költőládát és a macskabaglyok (Strix aluco) számára lőszeres ládából átalakított műfészket természetvédelmi őrök helyezték ki.

Hattyúmentés

A Vértes-Mezőföldi Tájegységében egy hattyúmentési akció során 3 bütykös hattyú (Cygnus olor) visszaköltöztetésére került sor. A fogságból menekített levágott szárnytollú madarak ideiglenesen elvesztették röpképességüket, így azokat egyedi jelölés után az Alcsúti Arborétum dísztavában engedték el. A szárnytollak kiváltását követően remélhetőleg teljes szabadságukat visszanyerve elrepülhetnek, elfoglalva természetes élőhelyüket.


Kapcsolódó helyek

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább