Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Vadkamera felvételek a Gerecséből

Megjelenés: 2023.06.26

<p><span style="color: #169179;"><strong>2022 márciusa óta vannak kihelyezve a Gerecsei Tájvédelmi Körzetben kameracsapdák vadmacska <em>(Felis silvestris)</em> kutatás céljából. </strong></span></p>

 

Ezekkel a mozgásérzékelős eszközökkel kutatja a Természetvédelmi Őrszolgálat a Gerecse hegységben kis egyedszámban előforduló fokozottan védett emlős fajunkat. Az elmúlt évtizedekben alig néhány alkalommal figyeltünk meg – vélhetően tiszta genetikájú – vadmacskát. Magyarországon erősen veszélyeztetett faj, a házi macskák (Felis silvestris catus) kóborló egyedei miatt, ugyanis, ha találkoznak kint a természetben, akkor párosodhatnak és keveredik a génállományok. Az így született kiscicák pedig már nem tiszta genetikájú vadmacskák lesznek, hanem hibridek.

Az alábbi fényképes gyűjteményben a "melléktermékként" megjelent fajokból szedtük össze néhányat, akik megjelentek a kamerák előtt. A legkülönlegesebb egy rétisas megjelenése volt! Szabó Máté természetvédelmi őr a memóriakártyán található fényképek visszanézése közben akadt rá a nem mindennapi fogásra. Az adat értékét növelte, hogy gyűrűt viselt a madár és az ezen olvasható kódból kiderült, hogy 2022 májusában, fióka korban gyűrűzte Barczánfalvi Péter természetvédelmi őr kollégánk.

Gyűrűs rétisas

Kék galamb

Ökörszem

Ökörszem

Meggyvágó

Fekete rigó

Vörös mókus

Széncinege

Nyuszt, vagy nyest

Vörös róka

 

Kapcsolódó helyek

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább