Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Társadalmi összefogással a madárvédelemért!

Megjelenés: 2019.01.30

2018 őszén indult egy civil kezdeményezés Fejér megyében, amely a gazdálkodókra fókuszálva a ragadózó madarak rágcsáló fogyasztás tevékenységére kívánja felhívni a figyelmet. A kezdeményezés Igazgatóságunk Kelet-Pest Megyei Természetvédelmi Tájegységében táptalajra lelt, és azt átvéve, továbbgondolva belevágtunk egy természetvédelmi akciósorozatba.

Alaptevékenység, hogy fészket nem építő ragadozó madarainkat, elsősorban a vörös vércsét, de akár a kékvércsét, vagy az erdei fülesbaglyot megcélozva mesterséges költőládákat helyezünk ki. A természetvédelem szervezetei ezt a tevékenységet évtizedek óta végzik, zömmel saját hatáskörben. Az új ötlet alapján a földtulajdonosok bevonásával, kvázi a gazdálkodó részére biztosít a természetvédelem olyan a mérgeket kiváltó biológiai fegyvert, amely segíti a pockok elleni védekezést. Mára már ez az akciósorozat széles társadalmi elfogadottsággal fut tovább. Íme néhány jó példa:

  • Voltak, akik anyagi támogatással, voltak akik alapanyag felajánlással veszttek részt a munkában.
  • Kaptunk már elkészített ládákat budapesti zöld szemléletű fiataloktól.
  • Van ahol egy baráti társaság egy garázsban, ilyen-olyan maradék anyagokból ütött össze néhány ládát.
  • Vagy épp egy elkötelezett küzdősport egyesületi vezető a saját tagságból olyan profi csapat bevonását tudta megoldani, akik a mintadarabot látva nem csak egyszerűen lemásolták azt, hanem élettartam növelő innovációkat alkalmazva, tetőcseréppel ellátott vércseládák sorozatgyártását kezdték meg saját asztalosműhelyeikben.
  • És volt olyan vállalatvezető, aki miután látta, van fantázia a projektben, egyszerűen legyártott négy raklapnyi, összesen majd 100 db. vércse és szalakóta költőládát.

A program helyi koordinátoraként rengeteg pozitív élményt kaptam már ettől a projekttől, de amikor ott áll az ember egy gyártócsarnokban, négy raklap költőláda előtt, annak azért különleges varázsa van.

Köszönettel tartozunk:
  • Az Aranyablak Kft. ügyvezetőjének, Horváth Antalnak a majd száz költőláda legyártásáért.
  • Az „Aszód Természeti Értékeiért” dolgozó civileknek a „garázsprojektért”.
  • A Dpm Szortiment Kft.-nek több tízezer szög felajánlásáért.
  • A Galgamenti Wado-ryu Karate Egyesület tagságának és támogatóiknak.
  • Különösen Fási Tibornak, aki szabadidejét nem kímélve vesz részt a hírveréstől a kihelyezésekig.

Továbbá:
  • Nagy Bagács Józsi ácsmesternek/Bag
  • Kovács Zoltán ácsmesternek/Élgerinc Kft. Kartal
  • Terrán Kft. – nagyméretű speciális tetőcserép biztosítása
  • Zöldövezet Társulás aktivistáinak, a ládakészítésért és kihelyezésben történő részvételért.

És végezetül szeretnénk megköszönni azoknak a gazdálkodóknak, akik Albertirsán, Kartalon, Nagykátán, Tápiószentmártonban területet biztosítottak az első 16 költőládának. A gazdálkodókkal közösen végrehajtott kihelyezések során minden esetben megbizonyosodhattunk arról, bár az intenzív mezőgazdaság az egyik legnagyobb veszélyeztetője a természeti értékeinknek, de ha az egymást tiszteletben tartó párbeszéd útján közelítünk az élő nemzeti kincseink megőrzéséhez, akkor nagy dolgokat hajthatunk végre közösen.

Megragadva a pillanatot jelezzük, hogy újabb Kelet-Pest Megyei gazdálkodók jelentkezését várjuk Acsától-Kocsérig, Maglódtól-Szentlőrinckátáig!

Bővebben a projektről a Kelet-Pest Megyei Természetvédelem oldalon, valamint a #vércse hashtag használatával találunk információt a „nagyonnépszerű közösségi oldalon”.

Németh András
természetvédelmi őrkerület vezető

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább