Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Nyomunkban járt a hiúz!

Megjelenés: 2017.01.17

Múlt szombati túránkon óriási szerencsénk volt: Remek állapotú hiúznyomokat találtunk, ráadásul este kiderült, hogy minket is követett valaki...

,, Előfordul,hogy a hiúz nyomkeresés közben nem a nyomkereső jár a hiúz után, hanem a nagyragadozó használja a nyomozó által kitaposott ösvényt. Próbát teszünk, és a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban keressük a hiúz nyomait, vagy ő a mienkét...”

A fenti gondolatmenet a valóságban is bekövetkezett, mégpedig mindkettő.

Elmúlt szombaton Kemencétől indulva kerestük a hiúz nyomait és tapostunk ösvényeket, aztán hatalmas szerencsével belefutottunk a friss nyomcsapába . Nagy ritkaságnak számít az ennyire szép karakteres nyomcsapa, ehhez nagyon speciális hó kell. Aztán a következő éjjel friss hó esett, és a vékonyan behavazott nyomainkat már a hiúz vizsgálta,tehát bekövetkezett a jóslat : hiúz járt a nyomunkban!

A különleges túrát megismételjük ezen a héten is: Szombaton (Január 21.) 10:00-kor indul az újabb téli nyomolvasó túra, ezúttal a Hiúz Ház elől! A túrára tapasztalt túrázókat várunk, hiszen nagy kihívás a havas Börzsöny.
A résztvevők létszáma korlátozott, a túrán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

A túra részletei ITT>>

Egy rövid kameracsapda-felvétel a hiúz legutóbbi "tettenéréséről"

Kapcsolódó helyek

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább