Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kisfaludi gólyamentés

Megjelenés: 2019.06.28

Jún. 25-én a Székesfehérvár melletti Kisfalud közelében elütöttek egy gólyát, melyről rövidesen kiderült, hogy a hosszú évek óta először sikeresen költő gólyapár egyik tagja. 3 fiókájuk még alig több, mint 2 hetes volt, így nagy dilemma elé nézett az egyedül maradt gólya szülő. Élelmet, esetleg vizet hordjon-e a fiókáknak, vagy árnyékolja őket.

Az eset hírére összegyűltek a környékbeli gólyabarátok. Segítségkérésükre a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság dinnyési szakembere, illetve az EON munkatársai a helyszínre siettek. Alaposan mérlegelve a lehetőségeket, a két kisebb fiókát kiemelték a fészekből és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzáskörzetébe, Ősiben vitték őket. Az elszállításra azért volt szükség, mert csak itt találtak olyan fészkeket, ahol hasonló korúak a fiókák.

Az első fészekbe nem lehetett beilleszteni őket, mert ott sokkal kisebbek voltak a kis gólyák, de a második fészekaljban otthonra leltek a mentett madarak. A két– valamivel kisebb– helyi fióka két nagyobbacska testvért kapott a gólyaszülők és a helyi gólyakedvelő kismamák és kispapák legnagyobb örömére.

Külön köszönet illeti az EON részéről Béres Lászlót és a kosaras autó vezetőjét Simon Zsoltot, akik nélkül a sikeres mentőakció nem valósulhatott volna meg.

Fenyvesi László