Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Defibrillátorok a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein

Megjelenés: 2017.01.26

Budapesten a Pál-völgyi és Szemlő-hegyi barlangok fogadóépületében, valamint a Jókai-kertben – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központjában – félautomata defibrillátorok kerültek kihelyezésre. Az Igazgatóság kollégái emellett egy életmentésről szóló tanfolyamon is részt vettek, mely során elsajátították a szakszerű újraélesztést és a defibrillátor használatát.

De mire is szolgálnak pontosan ezek a készülékek?

A hirtelen keringésleállás hazánkban a leggyakoribb halálozási ok, évente 26.000 magyar életét követeli. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-al csökken az életesély, 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Ezen esetek 60 százalékában defibrillátor készülékkel újra lehet indítani a szabályos szívműködést.  A készülék automatikusan megvizsgálja a beteg állapotát, és ha indokolt, akkor egy sokk segítségével újraindítja a szívet működtető elektromos hálózatot.  Az sikeres beavatkozás esélye annál nagyobb, minél hamarabb tudunk defibrillátorhoz jutni.

Mit kell tennünk?

Ha valakit látunk az utcán összeesni és nincs se pulzusa, sem légzése még van esélyünk megmenteni. Első lépésként segítségért kiáltunk, majd a légutak felszabadítása után megvizsgáljuk a légzést. Ha az kórosan ritka, erőlködő, vagy egyáltalán nincs, a mentők kihívását követően a helyszínre kell juttatni egy defibrillátort. Az eszköz és a mentők megérkezéséig meg kell kezdeni a szakszerű újraélesztést.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján erről további információkat találhat. A Magyarországon kihelyezett életmentő defibrillátorok – köztük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság készülékei – megtalálhatóak az alábbi linken.

Kapcsolódó helyek

Jókai-kert

2023. őszétől újra várjuk a Jókai-kertbe szakvezetéses programokkal a gyerek-és felnőtt csoportokat! A foglalkozások és szakvezetéses séták előzetes bejelentkezés alapján vehetők igénybe.



A kert egyéni látogatók számára sajnos továbbra sem látogatható, mivel bizonyos részein továbbra is építési munkák zajlanak! Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Tovább

Pál-völgyi-barlang

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, mely kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.


BARLANGOLJUNK! - március a Barlangok Hónapja, így számos kedvezménnyel várunk Titeket!
További információ>>

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen a barlangban igazi mesevilág, a lágogatóközpontban szórakoztató interaktív kiállítás, vetítőtermében szemet kápráztató 3D-s film, a barlang feletti parkban játszótér és az ország kőzeteit bemutató tanösvény várja őket.


BARLANGOLJUNK! - március a Barlangok Hónapja, így számos kedvezménnyel várunk Titeket!
További információ>>

Tovább