Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Az érdi fecskék

Megjelenés: 2019.05.27

Az alábbi történeteket Petró Krisztina küldte el nekünk. Szolgáljanak követendő példaként minden természetszerető számára.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a Duna partján elterülő városunk sokkal alkalmasabb arra, hogy a fecskék kényelmesen élhessenek nálunk, mint például egy olyan település, ami minden vízforrástól messze található.
A Duna-parton elterülő Ó-város régi és új házaival egyaránt otthont ad ezeknek a csodálatos madaraknak. A lakók szeretik őket, hozzátartozik az ártér másik oldalán sorakozó épületek hangulatához. Inkább fogyatkozásuk az, ami sajnos probléma, és nem az, hogy vannak és nevelik az utódokat.
Sok fészek sérül, vagy a nagy szárazság miatt, vagy a nagy viharoktól. A fecske nagyon találékony madár, mégis, léteznek olyan építkezési technikák és anyagok, ami miatt nem tudnak sárfészket ragasztani az ereszek alá, vagy az ablakok szögleteibe.. Ezért nagyon fontos az, hogy bizonyos veszélyeztetett helyekre, műfészkeket szereljünk fel. Ezeket elfogadva, könnyebben lakóhelyet találhatnak és biztonságosabban vészelhetik át a nagy viharokat.

A másik nagy probléma, ami felmerül a fecskefészkek alatt, az az ürülék, ami összegyűlik a párkányokon, erkélyeken, vagy az eresz alól az utcára potyog, esetleg zavarva a járókelőket. A fecskepelenka igen hatékony megoldás erre, hiszen a fecskéket nem kell zavarni, mégis találékony megoldással a problémát megoldhatjuk.
 Sokan örültek ennek és éltek is a lehetőséggel nálunk, de olyanok is voltak, akiket nem zavart a régen megszokott helyzet és ezért a fecskékre sem haragudtak.

Persze a lakótelepen más a helyzet. A mi lakótelepünkön, ami nincs túl közel a Dunához, szintén élnek fecskék. A magas épületek vonzhatják őket, mert rendszerint a legfelső emeleteket foglalják el, de vannak fészkek nálunk a második emeleti ablakok szegletében is.
Itt persze nehezebb fecskepelenkát elhelyezni, a redőny, az ablakkeret vagy a lámpák miatt.  
Külön kihívásokat is okozott egy-egy fészek, a hely miatt, ahová építkezett a kis madár.

Nekünk mindenféleképpen alkalmazkodnunk kell hozzájuk, de ha reménytelen a helyzet, akkor műfészekkel meg lehet próbálni átlakoltatni őket.

Nálunk volt egy hely, a biztosító épületének bejárata, ahol majdnem nem tudtuk megoldani a fészek alá készített fecskepelenka felszerelését. Akkor azt hittük, máshová kell műfészket tenni. Viszont a „tulajdonosok” majdnem minden esetben ragaszkodtak a jó állapotú, eredeti fészkekhez.

A lakóteleppel szemben egy sor társasház is áll, itt a fenti lakások szintjén vannak a fészkek, alul pedig üzletek sorakoznak.
A fecskék az állandó forgalom és jövés-menés ellenére, ki-be repkednek kis fészkeikbe és etetnek zavartalanul.
Itt is voltak nehézségek, nagyon nehéz az ablak szegletében megépült fészek alá tálcát szerkeszteni. Sokan inkább örömmel takarítanak, mert sok esetben az ablak kifelé nyílik.

Van még egy hely Érden, ahol fecskénk van. Parkvárosban, ami egy szép, sok fával rendelkező városrész.
Itt egy társasház és üzletsor kombinációjával épített ház beugró részében, védetten építettek a fecskék fészket.
Tényleg leleményes kis madarak, mégis nagy veszélyben vannak.
Mi nagyon örülünk, hogy otthont adhatunk nekik.

A molnárfecskék mellett, sarlósfecskék is beköltöztek a lakótelep tíz emeletes házainak tetején található lyukacskákba.
Megszámolni nagyon nehéz, de harminc-negyven madár érkezik minden tavasszal vissza a magas házak tetejére.

Jelenleg is köröz a magas házak felett 8-10 madár, sivító hangjuk lehallatszik, de ebben az évben mintha kevesebben érkeztek volna vissza. Sajnos az időjárás nem mindig kegyes hozzájuk. De várjuk őket. Remélhetőleg csak elakadtak valahol.

Mindennek a tanulsága az, hogy egyre több fészekhely, műfészek, fészekanyag-segítség szükséges a fecskéknek, mivel túl sok az a hátrányos jelenség, amivel évről-évre meg kell küzdeniük. Ősszel szeretnénk a középületeket is belevenni a műfészek kihelyezésbe, jó lenne, ha iskolák, óvodák, kultúrházak, orvosi rendelők is csatlakoznának a fecskementéshez.

Jó érzés, hogy tehetünk valamit azokért a kis madarakért, akik annyi segítséget adnak nekünk, bár az emberek nem is igen gondolnak bele, milyen mennyiségű szúnyogot és kártékony rovart pusztítanak el nyaranta lakóterületünkről. Köszönjük nekik, és szurkolunk nekik, hogy megmaradjanak, szaporodjanak, és átvészeljék a természet és sajnos az ember veszélyes ténykedését.

Petró Krisztina