Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

10 éves az Akadálymentes Égbolt

Megjelenés: 2018.03.07

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben értékelték a 10 éve aláírt megállapodást

A madárvilágot fenyegető egyik legsúlyosabb veszély a szabadvezetékek mentén történő, áramütés vagy ütközés miatti pusztulás, amelynek hazánkban becslések szerint akár 30-100 ezer madár is áldozatul eshet évente. E probléma felszámolására írta alá 2008. február 26-án a természetvédelemért felelős tárca, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint az érintett áramszolgáltató társaságok az Akadálymentes Égbolt megállapodást, amelyhez a későbbiekben több szakmai szervezet és cég, így az átviteli hálózatot működtető MAVIR Zrt. is csatlakozott.

Az önkéntes megállapodás aláírásának 10 éves évfordulója alkalmából az érintettek 2018. február 26-án, Ócsán egy sajtónyilvános rendezvényen foglalták össze a közös munkával elért sikereket, áttekintették az előttük álló feladatokat és tájékoztatást adtak arról, hogy milyen lépéseket fognak tenni a probléma felszámolására.
Ebből az alkalomból a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és az ELMŰ munkatársai segítségével Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor földművelési miniszter Dabas-Gyónon segédkeztek egy veszélyesem megrongálódott gólyafészek biztonságos cseréjében. Ezt követően került sor a sajtótájékoztatóra Ócsán, ahol a Megállapodás valamennyi aláírója bemutatta eddigi eredményeiket és a szükséges további munkálatokat, valamint kölcsönösen biztosították egymást a jövőbeli együttműködésről.

Eddigi eredmények:

  • Az elosztói engedélyesek vállalták, az épülő új elektromos szabadvezetékeket minden esetben a madárvilág biztonságát figyelembe véve építik meg
  • Országszerte nagyszabású projektek zajlottak az elavult vezetékek madárbaráttá alakítására
  • Összesen 3446 km hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése (áramütés elleni védelem), 120 km hosszú légkábelt cseréltek le földkábellel és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében.
További lépések a Megállapodás aláírói részéről:

  • A természet védelméért felelős tárca és területi szervei vállalják, hogy olyan, európai uniós társfinanszírozású projekteket készítenek elő illetve hajtanak végre, amelyek a szabadvezetékek madárbarát átalakítását szolgálják.
  • A jelenleg futó, madárbarát vezeték-átalakítási elemet is tartalmazó projektek mellett a természetvédelmi szerveztek egy új, LIFE Természet pályázatot is előkészítenek az érintett áramszolgáltatókkal (E.ON Hungária Zrt., ÉMÁSZ Hálózati Kft és Nemzeti Közművek Zrt.) közösen.
  • Együttműködnek az áramszolgáltatókkal a különböző oszlopfejszerkezeteknek a kőszegi Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontban történő tesztelése terén.
  • A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a konfliktustérkép felújítását segíti önkéntes felmérőinek adatszolgáltatása révén, továbbá részt vesz a madárbarát megoldások természetvédelmi hatóságokkal, illetve az áramszolgáltatói oldallal (szolgáltatók, tervezők, technológusok) történő egyeztetésében és megismertetésében.

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább