Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Kőpark tanösvény

A Svábhegyen található Jókai-kertben került kialakításra a hazai kőzeteket bemutató tanösvény. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események "termékeivel" ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Kedves Látogatóink!
Búcsúzik a Jókai-kert a Magyarország földtörténetét bemutató Kőpark tanösvénytől. A 60 db monolitot napokon belül új helyszínen, a Szemlő-hegyi-barlang felszínén tekinthetik meg a látogatók. Az áthelyezés a hamarosan felújításra kerülő Steindl-villa gépjárművel történő megközelítése miatt vált szükségessé.

Amikor Jókai Mór 1853-ban megvette a mai XII. kerületi Költő u. 21. sz. alatti 2,5 hold területet, itt még egy felhagyott kőbánya volt. Szederindával, bozóttal és tövissel dúsan benőtt meddőhányók, forrásvízi mészkőfalak, vermek és üregek voltak akkor ezen a helyen. A sűrű bozót helyébe a költő szőlőt, gyümölcsfákat, hársat, juharféléket, szilt, barkócát, vadgesztenyét és diót telepített.

A Jókai számára oly kedves kertben egy hazánk kőzeteit bemutató tanösvényt alakítottunk ki. A jórészt kőbányákból, külfejtésekből származó kőzettömböket koruk szerinti sorrendben csoportosítottuk. A Kőpark tanösvényt végigjárva 440 millió év képződményeivel találkozhat a látogató.

Információs anyag beszerezhető: a DINPI Zöld Boltjában (Bp. XII., Költő u. 21.).

Részletek:

  • Cím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
  • Megközelítés: Széll Kálmán térről 21-es vagy 21A autóbusszal, illetve Boráros térről 212-es autóbusszal vagy fogaskerekűvel Városkút megállóig. GPS: 47.498493, 18.993876
  • E-mail: dinpi@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 663 4670
  • Nyitva tartás: Egész évben szabadon látogatható, szakvezetés kérhető a Jókai-kert nyitva tartási idejében: A kert szabadon látogatható az alábbi időpontokban. Március 15. – október 31.: minden nap 8.00-18.00., hétvégén és ünnepnapokon 9.00-18.00. November 1. – március 1

A Pavilon épületében a "Magyarország madárvilága" c. kiállítás megtekinthető előzetes bejelentkezéssel. Hétfőtől csütörtökig 10.00-16.00. Pénteken 10.00-14.00. Kérjük, hogy az állat-és növényfajok megóvása érdekében, kutyát ne hozzanak be a kertbe!

Kapcsolódó helyek

Jókai-kert

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.
A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább

VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem

Időszak: 2017.09.01 - 2021.12.31

Folyamatban

Jókai-kert épületeinek és növényállományának felújítása kert funkciókkal való kibővítése

Tovább