Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. A Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás megtekintése után sétáljunk fel az emeleti panorámateraszra, ahonnan pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat.


Keresse a Sas-hegyi Látogatóközpontot a Facebookon is!

Kedves Látogatónk! Kérjük, miután meglátogatta bemutatóhelyünket, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével, amely csupán 2 percet vesz igénybe. Köszönjük!
Kérdőív a Sas-hegyi Látogatóközpontról >>

Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program?
A válaszért gördítsen lejjebb!

Két szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön mutatjuk be a pannongyíkot és a zöld gyíkot. A Látogatóközpont bérbe vehető csapatépítő tréningek, baráti összejövetelek, osztálytalálkozók, családi események, születésnapi zsúrok megtartására. Szakembereink előzetes bejelentkezés alapján vállalják természetismereti előadások, kihelyezett földrajzórák megtartását terepi programmal egybekötve. A Látogatóközpontot és a hegycsúcsra vezető ösvényt úgy alakítottuk ki, hogy segítővel kerekesszékkel is járható legyen.


ÁLLANDÓ PROGRAMOK A SAS-HEGYEN


Minden hónapban más és más, az adott időszakhoz kapcsolódó színes programmal várjuk az érdeklődőket.

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen (anno. DINPI Klub)
Természetvédelemről nyíltan, kötetlen beszélgetések. A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület alapításának 60. évfordulója alkalmából idén Sas-hegy 60 klubbal jelentkezünk! Vetítéses előadássorozat tájakról, természetről, emberekről, minden hónap első keddjén a Sas-hegyi Látogatóközpont panorámatermében.
Az előadások 17:30 -kor kezdődnek. Időtartamuk 1 óra. A részvétel ingyenes! Bővebben lent a Kapcsolódó programok menüpont alatt.

Tanösvény-füzet kapható: a DINPI Zöld Boltjában (Budapest XII., Költő u. 21.)., a Sas-hegyi Látogatóközpontban, valamint bemutatóhelyeinken.

Részletek:

 • Cím: 1112 Budapest, Tájék u. 26.
 • Megközelítés: Bp. Keleti pályaudvartól 8-as autóbusszal a Korompai utcáig, vagy Széll Kálmán térről az 59-es villamossal a Farkasréti temetőig. GPS: 47.48237, 19.01791
 • Kapcsolattartó: Csóka Szilvia
 • E-mail: sashegy@dinpi.hu
 • Telefon: +36 30 408 4370
 • Nyitva tartás: Február 24. – november 4. Szombat-vasárnap 10:00-18:00 között, szakvezetés látogatók függvényében. Csoportokat előzetes bejelentkezéssel hétköznap is fogadunk, előre meghirdetett programjainkat megtartjuk. Hétfő szünnap.

FIGYELEM! A tanösvény csak szakvezetés mellett látogatható! Legalább 15 fős csoportok részére nyitva tartási időn kívül is tartunk szakvezetést! Kérjük, hogy legalább egy héttel előre egyeztessenek időpontot. AUGUSZTUS 20-án 10:00-17:00 között a látogatóközpont hétvégi nyitva tartás szerint üzemel. 17 órától a területet a tűzijáték ideje alatt fogyatékkal élők számára tartjuk fent!

Belépőjegy:

 • Kökörcsin-túra óvodásoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • Cincér-túra kisiskolásoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • Dolomit-túra felső tagozatosoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • "Az ember, a város és a természet megőrzése" c. természetismereti modul , Kedvezményes: 1 900 Ft/fő
 • Születésnapi zsúr (12 főig) , Kedvezményes: 25 000 Ft/csop ártól
 • Kiállítás, kilátó és vezetés a tanösvényen 950 Ft/fő, Kedvezményes: 800 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó és vezetés a tanösvényen (gyermek: 3-6 év) , Kedvezményes: 650 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó (panoráma távcső használatával) 550 Ft/fő, Kedvezményes: 450 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó (panoráma távcső használatával, gyermek: 3-6 év) , Kedvezményes: 350 Ft/fő
 • Kísérőjegy , Kedvezményes: 300 Ft/fő
 • 10 alkalmas bérlet , Kedvezményes: 4 000 Ft/fő

Fizetési módok: készpénz, bankkártya.<br><br>Jegyvásárlásra nem kötelezettek:<br><ul><li>fogyatékkal élők 1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),</li><li>3 éven aluliak,</li><li>valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói és családtagjai.<br></li></ul><b>BÉRLETI DÍJAK</b>:<br><ul><li>a kilátópont bérleti díja: 20 főig: 15 000 Ft/óra; maximum 50 főig: 25 000 Ft/óra. Esküvői fotózás céljából látogatási időn kívül:10 000 Ft/óra; látogatási időben (csak a fotós és az ifjú pár részére): 5 000 Ft/óra;</li><li>a Látogatóközpont bérleti díja: kiállítóterem látogatási időn kívül 30 főig: 20 000 Ft/óra; kiállítóterem látogatási időn kívül szakmai programra 30 főig:15 000 Ft/óra; panorámaterasz 50 főig: 50 000 Ft/óra, 95 000 Ft/3 óra, 150 000 Ft/6 óra.</li></ul><b><br>KEDVEZMÉNYEK</b>: kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, Hegyvidék Kártyával rendelkezők, XI. kerületi lakosok, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő) is kedvezményes jeggyel léphetnek be. Kísérőjegyre jogosultak: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be. 10 alkalmas bérlet: A bérlet a látogatóközpont nyitva tartási idejében 10 alkalommal a kiállításra, vezetett tanösvény-túrára, valamint a hegycsúcson lévő kilátópont látogatására jogosítja fel tulajdonosát – kivétel: augusztus 20-án csak 17 óráig. <br>

Kapcsolódó programok

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

Ezen az estén az aktív természetvédelem doyenjével találkozunk, akivel rövid felvezető után a témával kapcsolatos bármilyen önök által feltett kérdésről kötetlenül beszélgetünk.

Tovább

Kikelet a Sas-hegyen

Melyek is a tavasz első virágai a Sas-hegyen? A túra keretén belül vendégeinket elkalauzoljuk a téli álmából ébredő Sas-hegy jellegzetes kikeleti növényeinek világába.

Tovább

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

Technikai okok miatt elmarad!

Tovább

Lila bundások a Sas-hegyen

Puha bundás leánykökörcsinek szívmelengető lila foltjai bújnak elő a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület fakó téli gyepében.
Tanösvénytúránkon a kökörcsinek szépsége mellett a hegy jellegzetességeit, különleges értékeit is megmutatjuk.

Tovább

METEOROLÓGIAI VILÁGNAP – Trópusok és jégkorszak a Sas-hegyen

Vajon hogyan férhet meg egymás mellett melegkori reliktumunk, a fokozottan védett magyar gurgolya, illetve egy jégkorszaki maradványunk a budai nyúlfarkfű? A túrán különböző meteorológiai eszközök segítségével górcső alá vesszük a Sas-hegy egyedülálló adottságait, speciális mikroklímáját.

Tovább

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

A természetvédelem küzdelmei a fenntarthatóság sodrában – természetvédelemről nyíltan, kötetlen beszélgetések.

Tovább

FÖLD NAPJA a Sas-hegyen

Április 22. a nemzetközi Föld Napja. A világnap jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A mi véleményünk szerint a Föld sorsát a hétköznapi emberek is alakítják. Tippeket adunk ahhoz, hogyan valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem és a környezettudatosság, így a fenntarthatóság főbb szempontjai mindenki életében.

Tovább

Piros pókok a Sas-hegyen

Túránkon egy rejtélyes világba, a pókok népes, sas-hegyi birodalmába kalauzoljuk el látogatóinkat. Ezen a napon neves kutatók, úgy mint Herman Ottó és Balogh János nyomában indulunk el, hogy felfedezzük ezt a ma is nagyon gazdag világot.

Tovább

Haragos Józsi és famíliája – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

Miért Sas-hegy a Sas-hegy? Miért nincs sas-hegyi vörösbor? Éltek-e farkasok a Sas-hegyen? Ezekre és még sok más kérdésre is fény derül ezen a kötetlen beszélgetésen.

Tovább

A Sas-hegy felfedezése

Ezen hosszú túránk alkalmával a Sas-hegyen található összes élőhelyet bejárjuk. Olyan érdekességeket is megmutatunk, melyeket máskor nem tudtunk bemutatni. A túrára látogatók saját szemükkel bizonyosodhatnak meg róla, hogy ezen a 30 hektáron az élőlények, élőhelyek mekkora változatosságot mutatnak.

Tovább

MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE a Sas-hegyen

Az egész hét folyamán, tanösvénytúráinkon Magyarország nemzeti parkjait állítjuk a középpontba. A hozzánk látogatók bővebb információt kaphatnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tevékenységéről is.

Tovább

MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE: Ha eljő Rozál – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül tematikus túránk során.

Tovább

KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP – Élet a város szívében

Környezetünk védelme napjainkban égetően fontos kérdéssé vált. Ezen a napon a tanösvénytúráink során a hegy bemutatását
e gondolatkör mentén építjük fel.

Tovább

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

BISEL, gumicsizmás természetvédelemről (nem csak) pedagógusoknak! Ismertesse meg diákjait környezetük természetes vizeivel, azok állapotával, apró élőlényeivel – előadás egy élményekkel teli programról.

Tovább

Napozó pálcikasiklók – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

Szent Lőrinc könnyei – A Perseidák

Szürkületkor induló túránk keretében bemutatjuk a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját, miközben szemtanúi leszünk annak, hogyan burkolóznak fényárba Budapest híres épületei.

Tovább

Élet a kánikulában – Szódás túra a Sas-hegyen

A dolomitsziklák forró világába kevesen merészkednek. Pedig vannak olyan élőlények, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a Sas-hegy viszontagságos körülményei között.

Tovább

Élet a kánikulában – Szódás túra a Sas-hegyen

A dolomitsziklák forró világába kevesen merészkednek. Pedig vannak olyan élőlények, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a Sas-hegy viszontagságos körülményei között.

Tovább

Haragosék jóllaknak – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

CIVILEK A SAS-HEGYÉRT. Ismerkedjenek meg egy lelkes és elkötelezett szervezet munkájával, amelynek tagjai közel 30 éve tesznek környezetük, a Sas-hegy védelméért! A természetvédelmi terület alapításának 60. évfordulójának alkalmából vendégünk a Sas-hegy Védő Egyesület.

Tovább

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI – Tájtörténeti túra a Sas-hegyen

Vezetett túránk során az egyedülálló természeti értékek bemutatása mellett történeti kitekintést is hallhatnak látogatóink. Az akadálymentesített úton megközelíthető kilátóból Budapest egyedi panorámáját tekintjük meg, egy-egy kiemelkedően jól látható műemlék épületről sok érdekességet gyűjtünk össze erre a napra!

Tovább

„Hegyről le, völgynek föl” – Sas-hegyről a Svábhegyre

Városi túránkat a budai Sas-hegy értékeinek bemutatásával kezdjük, majd átsétálunk a szomszédos Svábhegyre. Az úton a városi környezet élővilágát, a Jókai-kertbe érkezve pedig Jókai Mór egykori nyári rezidenciájának múltját és jelenét mutatjuk be. A Kőpark tanösvényen 440 millió éves geológiai időutazást teszünk.

Tovább

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

Túl az Egyenlítőn, avagy madarászás Ruandától Ugandáig. Tartsanak velünk gyönyörű fotókkal kísért előadásunkon, amelyen ezúttal Afrikában kalandozunk!

Tovább

ÁLLATOK VILÁGNAPJA – Nyolclábúak a Sas-hegyen

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepeljük Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ezen a jeles napon egy rejtélyes világba, a pókok népes, sas-hegyi birodalmába kalauzoljuk el a látogatókat.

Tovább

GEOTÓP NAPOK – A Sas-hegy geológiája

A dolomitsziklák változatos feltételeket biztosítanak a rajtuk élő létformák számára. Nem véletlen, hogy a dolomithegyeket hazánk legfajgazdagabb élőhelyeinek nevezhetjük. Hogyan lehetséges ez?

Tovább

GEOTÓP NAPOK: Sas-hegy 60 – Öreg hegy, nem vén hegy

Természetismereti és geotóp játékok, vetélkedő gyerekeknek, makktorta építés, vezetett túrák a tanösvényen, mesekuckó Mimóval és Csipekkel, könyvbemutató, ásvány- és kőzetbemutató, börze, szakmai előadás. Ünnepeljük együtt a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület alapításának 60. évfordulóját!

Tovább

FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP a Sas-hegyen

E jeles nap fő üzenete, hogy mit tehetünk mi, egyszerű emberek Földünkért, és saját jövönkért? E gondolatsor mentén tippeket adunk ahhoz, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai minden egyes ember életében.

Tovább

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

SAS-HEGY BARÁT KERTEK – Fenntartható kertek. Ültessünk, kertészkedjünk tudatosabban! Jó gyakorlatok a Budai Sas-hegy TT és a környező kerületek életéből. Mert a városokban is tehetünk a természet védelméért!

Tovább

SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

A PROGRAM TECHNIKAI OKOK MIATT ELMARAD!

Tovább

Kapcsolódó hírek

Tölgyültetés a Hegyen

A Sas-hegy elfogyasztotta a 60. születésnapjára kapott tölgytortát.

Tovább

Tölgytortát kapott a 60 éves Sas-hegyi TT

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Tölgyes Life projekt támogatásával 2018. október 13-án egy ingyenes családi nap keretében ünnepelte a Sas-hegy Természetvédelmi Területté nyilvánításának 60. évfordulóját.

Tovább

Nyárias séta a Sas-hegy Védő Egyesülettel

A Föld Napja előtti délután találkoztunk a Látogatóközpont előtt a Sas-hegy Védő Egyesület lelkes és elkötelezett tagjaival, hogy megismertessük velük a tervezett fejlesztéseinket. Dr Koncz Péter projektvezető felvázolta a LIFE4OakForests célkitűzéseit és a tervezett beavatkozásokat.

Tovább

Ráadás-hétvége a Sas-hegyen

A szép időre és a nagy érdeklődésre való tekintettel a Sas-hegyi Látogatóközpont november 5-én és 6-án még idén utoljára kinyitja kapuit a látogatóknak! Túrára fel!

Tovább

DINPI Klub előadások 2016 második felében is!

Minden hónap első keddjén a Sas-hegyi Látogatóközpontban! A sikeres első félév után íme további ingyenes előadásaink rövid ismertetője.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Sas-hegy tanösvény

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület különleges természeti értékeket őriz a lüktető főváros felett 250 m-rel.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk."
(Dr. Pénzes Antal)

Tovább

Kapcsolódó termékek

Eladó e táj?

A Budai-hegység természeti értékei régi fényképeken.

2003, 60 oldal.

Tovább

ROSALIA 8. Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen

A terület a főváros jellegzetes tájképi eleme, sok látogatót vonz, ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelmi kezelés szempontjából egyfajta "kirakatnak", modellterületnek tekinti. Kötetünkben természetvédelmi szakemberek és kutatók mutatják be a Sas-hegyen elért legfrissebb eredményeket.

2012, 591 oldal, B5,
kemény borító.

Tovább

Tanösvények Budapest körül 4. Sas-hegy tanösvény

A főváros egyik legszebb panorámájával rendelkező Sas-hegyen vezető tanösvény a dolomithegyek jellegzetes élővilágával ismerteti meg az olvasót.

2004, 16 oldal, A5,

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Félnapos természetismereti programok

Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.

Tovább

Akkreditált pedagógus továbbképzés

60 órás akkreditált pedagógus képzés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein! A továbbképzések várhatóan évente kétszer, tavasszal és ősszel kerülnek meghirdetésre.

Tovább

Terepnapok óvodásoknak és iskolásoknak a Sas-hegyen

Izgalmas terepi programok - játékos természetismereti feladatok, kalandos tanösvény túra vár kicsit nagyot a Sas-hegyi Látogatóközpontban.

Tovább

Sas-hegyi Látogatóközpont

Budapest egyik legszebb kilátását élvezheti, nyugodt , természetes környezetben.

Tovább

BIOEUPARKS Exploting the potentialities of solid biomasses in EU Parks

Időszak: 2013.04.01 - 2016.03.31

Megvalósult

A projekt célja a védett és Natura 2000 területek természetvédelmi kezelése során keletkező biomassza hasznosítása helyi felhasználók fűtési és villanyenergia igényének kielégítésére.

Tovább