Turján tanösvény túra

Ócsai láperdő
2018
07
október
Helyszín: Ócsa
Besorolás: Könnyű séta

A Turján-tanösvény bejárása során az Ócsai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett részein kalandozunk.

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, így az Ócsa környéki lápvidéken, különleges környezetének köszönhetően számos, mára ritkaságnak számító növény- és állatfaj él. A láprétekben, ligeterdőkben és nádasokban gazdag területen barangolva mi is megismerhetjük ezt a csodás lápvilágot.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Ócsa

Túra hossza, időtartama:

1,2 km, 1,5 - 2 óra

Találkozó:

10.00, Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6., GPS: 47.28975, 19.22812)

Részvételi díj:

1500 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Kormos Rebeka

E-mail:

ocsaitajhaz@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 494 3368

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Tanösvény a Turjánban

Turjánnak nevezte régen a nép az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, Ócsa szomszédságában található tanösvény a Duna-Tisza közén hajdan kiterjedt lápterületek egyik utolsó maradványát mutatja be. A Tájháztól kiindulva végigjárhatjuk a lápvidék melletti szántókat, a kiszáradó lápréteket, a magaskórós és zsombékos területeket.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.