SAS-HEGY 60 – Zöld tea a Sas-hegyen

Előadónk, Dr. Vida Gábor professzor (Fotó: Dr. Vidáné Győrvári Borbála)
2018
03
április
Helyszín: Budapest
Besorolás: Előadás

A természetvédelem küzdelmei a fenntarthatóság sodrában – természetvédelemről nyíltan, kötetlen beszélgetések.

A neves professzor előadásában a természetvédelmi kérdések összefüggéseire és következményeire mutat rá, kiemelve, hogy a fenntarthatóságot nem elég "zászlóra tűzni", cselekedni kell – mindezt gyökeres szemléletváltással és értékrendünk felülvizsgálatával, a hosszabb távú következmények mérlegelésével kell(ene) megvalósítani.

A földi bioszféra, több mint 3 milliárd éves története során, mostanáig fenntartható módon fejlődött. Ebben a folyamatban alakult ki az élővilág (köztük fajunk, az "értelmes ember") – állandó szoros kölcsönhatásban környezetével. Az ember, új földtörténeti korszakot (Antropocén) hozva létre, ezt a természeti rendszert gyökeresen átalakította. A jelenlegi globális helyzet fenntarthatatlan. A természetvédelem a minket éltető bioszféra működőképességének fenntartására törekszik világszerte, felismerve, hogy ez mindannyiunk érdeke. Sajnos a rövidtávú érdekek (fejlesztések, növekedések) előtérbe helyezése miatt e feladat egyre nehezebb.

Dr. Vida Gábor, Széchenyi-díjas magyar biológus, genetikus, ökológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A biogenetika és az ökológia neves kutatója. 2004 és 2006 között az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet igazgatója.

Előadó:

dr. Vida Gábor professzor

Helyszín:

Budapest

Időpont:

17:30-18:30

Találkozó:

Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26., GPS: 47.48237, 19.01791)

Részvételi díj:

ingyenes

Kapcsolattartó:

Kremnicsán János

E-mail:

sashegy@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 408 4370 (munkaidőben)

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. A Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás megtekintése után sétáljunk fel az emeleti panorámateraszra, ahonnan pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk."
(Dr. Pénzes Antal)

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.