Nősziromtenger a Nyík-réten

Fátyolos nőszirom
2018
19
május
Helyszín: Nagykáta
Besorolás: Nehéz túra

A Nagykáta határában elterülő Nyík-rét az Alföld egyik botanikai „kincsestára”, ahol számos növényritkaságot megcsodálhatnak az érdeklődők. Közülük is kiemelkedik a fátyolos nőszirom, melynek egyik legnagyobb hazai, soktízezres állományát fogjuk megtekinteni. Ezen kívül madarászunk, rovarászunk, vagy csak gyönyörködünk az alföldi táj szépségében.

Vízálló lábbeli és megfelelő mennyiségű ivóvíz javasolt.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Közreműködő szervezet: A fátyolos nőszirmot címernövényének választó Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány.

Helyszín:

Nagykáta

Túra hossza, időtartama:

8 km, 5 óra

Találkozó:

9:00, a 31-es főút mellett a Nagykáta és Jászberény között elterülő Egreskátai-majornál (GPS: 47.442095, 19.796199)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Vidra Tamás

E-mail:

tapio@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 663 4650 (munkaidőben)

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.