Mit rejt az avarszint? – Lebontó és „talajkészítő” állatok az erdőben

Apró élet a Börzsönyben – bársonyatka (Fotó: Tarjányi Nikolett)
2018
21
október
Helyszín: Szokolya – Királyrét
Besorolás: Könnyű séta

Közös kutakodás és kísérletezés Királyréten. Gondolta volna, hogy egy marék talajban többféle élőlény él, mint ahány ember a Földön?

Tudta, hogy az erdei élet egyik legfontosabb színtere az avarszint? Hogy a medveállatkák az egész Földet benépesítik mégis olyan kevesen hallottak róluk? Charles Darwin egyszer azt mondta, hogy a giliszták az emberiség jótevői. Egy egyszerű kísérleten keresztül megnézhetjük, hogy miért lehetett igaza a nagy angol természettudósnak! Tartsanak velünk és fedezzük fel együtt ezt a szemünk elől sokszor rejtett világot és közben kérdéseinkre is választ kapunk.

A program a kiállítás megtekintésével kezdődik, túraindulás 11:15-kor.

Előzetes bejelentkezés szükséges!


FOTÓ. Valószínűleg sokan találkoztak már kövek vagy tuskók felszínén gyakorta megjelenő bársonyatkákkal. Ezeken a ragadozó életmódot folytató pókszabásúakon kívül sok egyéb, rejtettebb életmódú avarlakó lénnyel is megismerkedhetünk majd vasárnapi túránk során.

Helyszín:

Szokolya – Királyrét

Túra hossza, időtartama:

1-2 km, 3 óra (könnyű séta, majd néhány érdekes kísérlet a Látogatóközpontban)

Találkozó:

11:00, Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét, GPS: 47.89666, 18.97368)

Részvételi díj:

1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Tarjányi Nikolett

E-mail:

tarjanyin@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 663 4668, +36 27 585 625 (munkaidőben)

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.