Milliárdok és milliárdok – Csillagnéző túra Agostyánban

Csillagnéző túra (Fotó: Moczik-Eredics Mária)
2018
09
november
Helyszín: Agostyán
Besorolás: Könnyű séta

Csillagnéző túra az Agostyáni ökofaluban, a Gerecsei Tájvédelmi körzet tőszomszédságában!

Programunkat az ökofaluban tett sétával kezdjük, amelynek során megismerkedünk a természetgazdálkodási major életével, két- és négylábú lakóival.

Naplemente után, távol a városok fényeitől, a Gerecse sötétjében olyan csillagokat, halvány égitesteket is láthatunk, amiket a fényszennyezés miatt a lakott területeken nem. Látogatóink az este folyamán távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, csillagász szakemberek segítségével pedig számtalan érdekességet tudhatnak meg az éjszakai égboltról. Amennyiben nem takarja el az erdő, a déli égen 127 millió kilométerre a Földtől vörösen fénylik a Mars. Az északi égbolton pedig már  szabad szemmel is sok csillagot és ködfoltot látunk majd, amelyek mind a mi Tejútrendszerünkhöz tartoznak. Kivéve egyet, az Andorméda csillagképben távcső nélkül is látható fényfoltot, a csillagok milliárdjaiból álló nagy Androméda-galaxist. Távcsővel a galaxisok száma is sok millióra növekszik, melyekben bolygók sokasága feltételezhető. Az otthoni távcsöveket ezúttal is érdemes magunkkal vinni!

A túrát ezúttal is az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Agostyán

Túra hossza, időtartama:

1-2 km, 4 óra

Találkozó:

19:00, Agostyán, az ökofalu parkolója (GPS: 47.663392, 18.400889)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36 30 663 4651 (munkaidőben)

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.