Magamutogató különlegességek a Nagy-réten

Szibériai nőszirom (fotó: Kalotás Zsolt)
2019
25
május
Helyszín: Tápióság
Besorolás: Közepes túra

A Tápióság határában elterülő Nagy-rét messze földön híres tavaszi virágpompájáról. Túránkon olyan növényritkaságokra bukkanhatunk, mint a mocsári kosbor, a szibériai nőszirom, vagy a fehér zászpa. Persze szükségünk lesz egy jó távcsőre is, hiszen biztosan elénk kerül majd a hazai madárvilág egyik különc képviselője, a szalakóta is.

Vízálló lábbeli viselete ajánlott.

Előzetes jelentkezés szükséges!

Helyszín:

Tápióság

Túra hossza, időtartama:

6 km, 4 óra

Találkozó:

9:00, Tápióság, belterület, Papp Károly utca – Alsó-Tápió keresztezése (GPS: 47.396672, 19.627493)

Részvételi díj:

1500 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Vidra Tamás

E-mail:

tapio@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 663 4650 (munkaidőben)

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.