Kőpite Körök és (r)égi körök

Csillagnéző túra (Fotó: Moczik-Eredics Mária)
2019
24
május
Helyszín: Dunaalmás
Besorolás: Közepes túra

ELMARAD! Túránk a térségben várható borús időjárás miatt sajnos ismét elmarad, egy későbbi időpontban kerül megtartásra! Kérjük, figyeljék honlapunkat, Facebook-oldalunkat, vagy iratkozzanak fel elektronikus hírlevelünkre.

Túránk a DINPI legújabb túraútvonalán, a dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvényen vezet, miközben javarészt olyan utakon járunk, ahol kétezer éve már a rómaiak is jártak. (A május 11-én elmaradt túra esőnapja.)

Utunk során megismerkedhetünk a természetvédelmi terület élő- és élettelen természeti értékeivel, különleges történetükkel. Közben, ahogy ránk esteledik, előbújnak a csillagok és távcsővel, csillagász szakemberek segítségével fürkésszük tovább az ég rejtelmeit. Az ő korukban még nem voltak távcsövek, ezért erre a túrára mi sem viszünk nagy távcsövet. Szabad szemmel, kézi távcsövek segítségével kalandozunk napnyugta után a tavaszi égbolt csillagképei között, kicsit átélve a római kor hitvilágát. Utunkat az első negyedben lévő Hold világítja meg.

A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Dunaalmás

Túra hossza, időtartama:

6 km, 5 óra

Találkozó:

18:00, Tata-Dunaalmás közút és Római út találkozásánál a Betlehemi erdészlakot jelző táblánál (GPS: 47.70781, 18.31102)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36 30 663 4651 (munkaidőben)

Dunaalmási-kőfejtők TT

A Gerecse-hegység északnyugati részén Dunaalmás és Szomód községek határában, az Által-ér és az Izsán-völgy, illetőleg Vöröskő és a Les-hegy között a hegység egyik legnagyobb kiterjedésű forrásmészkő rétegsorát tanulmányozhatjuk.

Tovább

Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény

A Gerecse nyugati vonulatában található Dunaalmási Kőpite-túrakörök tanösvény több, mint 9 km hosszan kanyarog, és 32 állomásával vezet végig bennünket az egykori római úton, régi kőbányákon át a Kőpite tetejéig, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul a szemünk elé. A magaslat jellegzetes, lepényszerű, pitére emlékeztető alakjáról kapta a Kőpite nevet.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.