FÖLD NAPJA – Túra az egreskátai Sós-tavakhoz

Tápió-vidék, Sós-tavak (Fotó: Vidra Tamás)
2018
21
április
Helyszín: Nagykáta
Besorolás: Közepes túra

Madárles a Nagykáta egreskátai határrészében elterülő mocsarak és szikes tavak területén, ahol sok más mellett récéket, ludakat, gémeket és partimadarakat figyelhetünk meg, miközben rácsodálkozunk a meleg tavaszi napsütés által előcsalogatott millió vadvirág szépségére. Vízálló lábbeli és réteges öltözet, innivaló, illetve távcső javasolt.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Nagykáta

Túra hossza, időtartama:

7 km, 4 óra

Találkozó:

10:00, Nagykáta után Jászberény felé (5 km) a 31-es főútról északra, a vadászház felé kanyarodó földút elején (GPS: 47.443945, 19.802166)

Részvételi díj:

1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Vidra Tamás

E-mail:

tapio@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 663 4650 (munkaidőben)

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.