Égi-földi lámpások között – Szentjánosbogarak és csillagok a Gerecsében

Szentjánosbogarak
2018
15
június
-
2018
18
június
Időpont: 2018.06.15 - 2018.06.18
Helyszín: Agostyán
Besorolás: Közepes túra

Éjszakai felfedező sétánk során bejárjuk a kanyargó Árendás-patak partját szegélyező őserdőmaradvány legrejtettebb részeit, hallgatjuk a rejtelmes állathangokat és körülöttünk megjelennek a szentjánosbogarak, az égen pedig a csillagok..

S mit várhatunk a júniusi éjszakai égbolton? Tiszta idő esetén látni fogjuk a fényesen ragyogó Esthajnalcsillagot, később napnyugta után a déli égen feltűnik a Magyarok csillaga, nyugaton pedig a Székelyek csillaga. Ezek persze bolygók népies nevei – sorban a Vénusz, Jupiter és a Szaturnusz. Sétánk után ezeket figyelhetjük meg, majd távcsövön át fotózhatjuk is őket! Ezen a programon nagy távcsövet is használunk, jó idő esetén sok érdekes részletet is megfigyelhetünk a bolygókon.

És ne feledjük! Az időszak különlegessége, hogy június 21. a nyári napforduló napja, a legrövidebb éjszakák, leghosszabb nappalok ideje – töltse velünk a Gerecsében!

A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!


Helyszín:

Agostyán

Túra hossza, időtartama:

3 km, 3 óra

Találkozó:

19:00, Agostyán, az ökofalu parkolója (GPS: 47.663392, 18.400889)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36 30 663 4651 (munkaidőben)

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.