Égbolt vagy fénybolt?

Csillagnéző túra a Zuppa-tetőn (Fotó: Moczik-Eredics Mária)
2019
05
július
Helyszín: Szár
Besorolás: Közepes túra

Ezúttal igazi éjszakai túrára indulunk, hiszen lámpásunk a megannyi csillag mellett, éppen csak egy vékony holdsarló lesz! Napsütésben vágunk neki a Vértes erdeinek, de a hegytetőre már napnyugta környékén érünk fel. Útközben természetvédelmi és vadász szakember beszél a Vértes élővilágról, az esti erdő vadjairól, neszeiről, szürkületkor csillagász szakemberek bevonásával folytatjuk túránkat. Biztosan számíthatunk a fülemüle, népies nevén a csalogány énekére, de kis szerencsével az erdő vadjainak riasztását, az elfutó vad csörtetését is hallhatjuk. Megismerkedhetnek a fényszennyezés fogalmával, annak állatokra gyakorolt hatásával.

A hegytetőre érve hamarosan feltűnnek a fényesebb csillagok, amelyek segítségével el tudjuk kezdeni a tájékozódást az égen. A sötétedéssel egyre több halvány csillag fog feltűnni. Ha szerencsénk van, akkor nyugaton a ritkán látható állatövi fény is felsejlik. A Spici-hegyről (új nevén Zuppa-tető) szép kilátás nyílik a környező tájra. A lakott területektől távol tudjuk a sötét égboltot szemügyre venni, viszont amint a településekre rálátunk, a fényszennyezés káros hatását is jól meg tudjuk figyelni. A túrán kézi távcsöveket és csillagtérképeket használunk – ezek segítségével bárki meg tudja figyelni a nyári Tejút sok szép látnivalóját és érdekességét!

A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Vegye meg belépőjegyét ONLINE!
A belépőjegyek előzetesen megvásárolhatók a 
jegymester.hu oldalán! 

Helyszín:

Szár

Túra hossza, időtartama:

6 km, 5 óra

Találkozó:

18:00, Szár vasúti megállója (GPS: 47.4852749,18.5266394)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Klébert Antal

E-mail:

kleberta@dinpi.hu

Telefon:

+36 70 330 3854 (munkaidőben)

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.