CSILLAGSÉTÁK NEMZETI PARKJAINKBAN: Galaxisok közel s távol

Csillagnéző túra a Vértesben (Fotó: Moczik-Eredics Mária)
2019
06
április
Helyszín: Szárliget
Besorolás: Közepes túra

ELMARAD! A Vértesi Tájvédelmi Körzetben, a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség, távcsövekkel, csillagász szakemberekkel.

Tisztelt Látogatóink! Programunk a várhatóan borús időjárás miatt elmarad. Megértésüket köszönjük! 

A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg. Túránk idején a vöröslő Mars a nyugati égen még éppen megfigyelhető a Fiastyúk mellett, a déli égen pedig galaxis halmazokat láthatunk, utóbbiakat természetesen csak távcsővel.

Programunk a "Csillagséták nemzeti parkjainkban" c. programsorozat keretében kerül meghirdetésre.
A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Szárliget

Túra hossza, időtartama:

6 km, 4 óra

Találkozó:

19:00, a Szárligethez közeli Birka Csárda parkolója a 100-as főút mellett (GPS: 47.514286, 18.476909; vonattal: Szárligetig, majd az országos kéktúra mentén gyalog a túra kiindulópontjához)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Klébert Antal

E-mail:

kleberta@dinpi.hu

Telefon:

+ 36 70 330 3854 (munkaidőben)

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.