BÉKAMENTŐ – GÓLYAVÁRÓ CSALÁDI NAP

Békamentő Családi Nap 2019
2019
23
március
Helyszín: Farmos
Besorolás: Rendezvény

Ha március, akkor farmosi békamentés! A sokéves múltra visszatekintő programsorozathoz kapcsolódva idén is megrendezzük családi napunkat, ahol a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek is izgalmas programokon vehetnek részt!

FIGYELEM! A nemrégiben Farmos melletti történt tűzvész ellenére (bővebben ITT >>) is megtartjuk rendezvényünket. A helyszínen "Pallójegy" vásárolható, amely megvásárlásával befolyt összeget a tűzben megrongálódott Kékbegy tanösvény megújítására fordítjuk. Ezúton is köszönjük támogatásukat!

Állomásról állomásra járva természetismereti vetélkedőn bővíthetik tudásukat. A nap folyamán madárgyűrűzési-, kisállat-, valamint kétéltű- és hüllővédelmi bemutató, „csináld magad” madárodú készítés, tűzoltóautó, csónaktúra a mocsárban, mászható műbarlang (speleobox), íjászat, ügyességi játékok és kézműves foglalkozások, gyermeklovagoltatás, lovaskocsikázás és állatsimogató várja a látogatókat. Továbbá természetvédelmi kiadványok, ajándéktárgyak és helyi, valamint Nemzeti Parki Termékek vására színesíti a programot.

A rendezvényen bemutatkoznak a békamentéshez kapcsolódó szervezetek is. Ezen a napon lovaskocsis „ingajárat” fog közlekedni a program helyszíne és a Farmos belterületén található Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont között, ahol megtekinthető az akváriumokkal, diorámákkal, fotókiállítással gazdagított tárlat. Idén is szalmabála-játszótérrel várjuk a gyerekeket!

  • 9:00* békamentés (kb. 10:30-ig)
  • 11:00 rövid túra a Kékbegy tanösvényen (2 km, 1,5 óra)
  • 12:30 hosszú túra a Nagy-nádas felé (5 km, 3 óra)
  • 14:00 "Az alkalmazkodás mesterei" c. kisállat-bemutató (Állati Jó Bemutató, Tóth Gábor előadásában)
*Egész napos rendezvényünkön családok, baráti társaságok, civil csoportok jelentkezését is várjuk. Családi napunk békamentéssel kezdődik, előzetes jelentkezésüket megköszönjük! Az esemény 9 órakor kezdődik – aki autóval jön, ekkorra várjuk a helyszínen, de a vonattal érkezőknek elég a 8:15-kor induló és kb. 9:20-ra beérő vonattal jönni.

A helyszínen környezetbarát büfé várja látogatóinkat
– Mindenki hozza magával a saját bögréjét!

Megközelítés: autóval a 311-es úton; vonatról és buszról leszállás a farmosi vasúti megállóhelynél.
A természet megóvása érdekében kérjük, hogy utazásuk során a közösségi közlekedést vegyék igénybe!

FIGYELEM! Örömmel tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet 'Passzold vissza, tesó!’ elnevezésű, használt mobiltelefon-gyűjtő akciójához. A gyűjtődobozt keressék rendezvényeinken a Zöld Bolt sátránál. (Elvileg a töltőket is visszaveszik, de az ’normál’ veszélyes hulladék, míg itt kifejezetten a telefonokban rejlő koltán érc visszagyűjtése a cél.)
A kampányról bővebben >>  Köszönjük!


Közreműködő szervezetek:
Farmos Község Önkormányzata, a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány, a Tápió Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya és Tápió-vidéki Helyi Csoportja, Reformák Alapítvány (Nagykáta), a Jászberényi Állat- és Növénykert, Blaskovich Múzeum Baráti Köre (Tápiószele), az Önkéntes Tűzoltók Egyesülete (ÖTE, Farmos), a Nagyabonyi Íjászok, valamint ismét bemutatkozik a Tápió-menti Kézműves Egyesület.

Helyszín:

Farmos

Időpont:

9:00-15:00

Találkozó:

Farmosi Madárvárta (GPS: 47.358849, 19.825664)

Részvételi díj:

ingyenes

Kapcsolattartó:

Németh András

E-mail:

nemetha@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 236 8351 (munkaidőben)

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.