Az istenek a fejünkre esnek!

Csillagnéző túra (Fotó: Moczik-Eredics Mária)
2018
20
július
Helyszín: Szár
Besorolás: Közepes túra

Vértesi csillagnéző túránkon ezúttal kivételesen jó alkalmunk nyílhat a római istenek megismerésére! Útközben természetvédelmi és vadász szakember beszél a Vértes élővilágról, az esti erdő vadjairól, neszeiről, szürkületkor csillagász szakemberek bevonásával folytatjuk túránkat.

Biztosan számíthatunk a fülemüle, népies nevén a csalogány énekére, de kis szerencsével az erdő vadjainak riasztását, az elfutó vad csörtetését is hallhatjuk. Megismerkedhetnek a fényszennyezés fogalmával, annak állatokra gyakorolt hatásával.

Napnyugta után a nyugati égen ragyog a szépség és a szerelem római istennője, Vénusz. Később a növekvő Hold közelében feltűnik a fényes főisten, Jupiter, délen pedig Jupiter apja, Szaturnusz követi. A keleti égbolt alján pedig közeledik a hadisten, Mars. A Spici-hegyről (Zuppa-tető) szép kilátás nyílik a környező tájra. A lakott területektől távol tudjuk a sötét égboltot szemügyre venni. Viszont ezekre a településekre rálátunk, így a fényszennyezés káros hatását is jól meg lehet figyelni. A túrán kézi távcsöveket és csillagtérképeket használunk – ezek segítségével bárki meg tudja figyelni a nyári Tejút sok szép látnivalóját és érdekességét!

A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Szár

Túra hossza, időtartama:

6 km, 4 óra

Találkozó:

19:00, Szár vasúti megállója (GPS: 47.4852749,18.5266394)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Klébert Antal

E-mail:

kleberta@dinpi.hu

Telefon:

+36 70 330 3854 (munkaidőben)

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.