Asztroidőjárás – Hoz-e fagyot a Fiastyúk?

Csillagnéző túra Agostyánban
2019
22
november
Helyszín: Agostyán
Besorolás: Könnyű séta

Csillagnéző túra az Agostyáni ökofaluban, a Gerecsei Tájvédelmi körzet tőszomszédságában!

Programunkat az ökofaluban tett sétával kezdjük, amelynek során megismerkedünk a természetgazdálkodási major életével, két- és négylábú lakóival. Naplemente után, távol a városok fényeitől, a Gerecse sötétjében olyan csillagokat, halvány égitesteket is láthatunk, amiket a fényszennyezés miatt a lakott területeken nem.

Látogatóink az este folyamán távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, csillagász szakemberek segítségével pedig számtalan érdekességet tudhatnak meg az éjszakai égboltról.Az őszi égbolt galaxisai között válogathatunk a távcsővel, amelyek egy kivételével szabad szemmel nem láthatóak. Bár halványak, mégis a Világegyetem legnagyobb csillagcsoportosulásai. Akár több százmilliárd csillagból is állhat egy ilyen csillagváros. Egy ilyenben lakunk mi is a Földön. A keleti égen a Tejutunk egyik híres nyílt csillaghalmaza hozza a fagyot és jelzi a tél közeledtét: a Fiastyúk.

 Az otthoni távcsöveket ezúttal is érdemes magunkkal vinni!
A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Agostyán

Túra hossza, időtartama:

1-2 km, 3 óra

Találkozó:

19:00, Agostyán, az ökofalu parkolója (GPS: 47.663392, 18.400889)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36 30 663 4651 (munkaidőben)

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.