Vizes élőhelyek fejlesztése a Táti-szigetcsoport térségében

széchényi 2020
Időszak: 2016.03.01 - 2020.06.30
Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása
Forrás: KEHOP

A Dunai-szigetek élővilága az elmúlt évtizedek során jelentősen megváltozott az árhullámok elmaradása vagy egyre szeszélyesebb érkezése miatt. Az élővilág sokféleségének és számos védett faj egyedszámának csökkenése teszi indokolttá a beavatkozást.

A Táti-szigetcsoport három szigetből áll, melyek közül a Körtvélyesi-szigetet érinti a beruházásunk. A Körtvélyesi és a Nyáras-sziget között húzódó Körtvélyesi-mellékág jelentősen feltöltődött, feliszapolódott. A Duna felé egy rávezető kotrás történik majd, valamint egy műtárgy kerül beépítésre, így összeköttetésbe kerül a mellékág a Duna főmedrével, élő víz kerül bele és ez kiváló ívóhelyeket biztosít a dunai halfajok számára.

A sziget másik oldalán, az Esztergom felőli részen egy körtöltéssel védett kisebb vizes élőhelyet hozunk létre, melynek szintén lesz összeköttetése a Dunával. Itt a fő cél az, hogy jobb vízháztartási feltételeket biztosítsunk ennek a ritka, még fennmaradt ártéri gyepes társulásnak és puhafás ligeterdőnek az árhullámokkal érkező vizek visszatartásával és levonulásának késleltetésével.

A projekt harmadik eleme az idegenhonos, agresszívan terjedő növényfajok (zöldjuhar, amerikai kőris, gyalogakác, kanadai aranyvessző) visszaszorítása - elsősorban mechanikus módszerek alkalmazásával. A visszafertőződés lehetőségének csökkentése érdekében hazai fafajok telepítését is tervezzük.

Cincér újság (2018. ősz)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság negyedévente megjelenő hírlevele. Ingyenes terjesztésű kiadvány, amely környezetbarát újrahasznosított papírra készült. Az újság legfrissebb számát keresse Zöld Boltunkban (Budapest XII., Költő u. 21.), vagy bemutatóhelyeinken.

Letöltés
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.