VEKOP- 4.2.1-15-2016-00005 Pannon homoki élőhelyek fejlesztése

széchényi 2020
Időszak: 2016.05.02 - 2021.12.06
Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása, Fajvédelem
Forrás: VEKOP

Pannon homoki gyepek és erdős területek helyreállítása, özönnövények visszaszorítása.

A pályázat során a Duna-Ipoly Nemzeti park Pest megye több Natura 2000 természetvédelmi oltalom alatt álló területén tervezi a gyep- és erdőterületek helyreállítását, özönnövény mentesítését.

A projekt által érintett kiemelt és közösségi jelentőségű élőhelyek Szigetmonostor, Szigetszentmiklós, Csévharaszt, Nagykőrös, Nagykáta, Szentmártonkáta és Tóalmás települések külterületein találhatóak. A negatív folyamatok megszüntetése nélkül a terület természetessége leromlana, diverzitása csökkenne, az élőhelyekhez kapcsolódó védett, fokozottan védett, illetve Natura 2000 jelölő fajok állománya is lecsökkenne.

A projekt céljai az inváziós növényfajok visszaszorítása mellett a kezelt területeken honos facsemete ültetést tervezünk, továbbá nagy mennyiségű hulladék elszállítása, sorompók kihelyezése a további illegális hulladéklerakás megszűntetése érdekében. A nagykőrösi területen vadkizáró kerítés építése szükséges a jelentős vadlétszám miatt, így az újulat és a telepített facsemeték nagyobb biztonsággal fejlődhetnek.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

Csévharaszti-borókás TT

A Duna-Tisza köze egyik legváltozatosabb természeti tája a Csévharaszt térségben elterülő homoki erdőssztyepp terület.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.