Workshop a szárazgyepek védelméről

Előadás a workshopon (fotó: Schrett Andrea)

Igazgatóságunk 2016. január 21-én a Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon című LIFE+ Nature projekt keretében a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban zártkörű, igen sikeres workshopot rendezett a hazai nemzeti park igazgatóságok szakemberei, illetve a pályázatban részt vevő kutatók számára.

English version >>

A felkért előadók botanikai és zoológiai témájú, érdekes és izgalmas előadásai alaposan körbejárták a szárazgyepek jelenlegi helyzetét, a gyepeket és azok növény- és állatvilágát, társulásait veszélyeztető tényezőket, valamint az eddigi kutatási eredményekről, illetve külföldi tapasztalatokról is szó esett. Ezen kívül az előadók a többi résztvevővel együtt megoldási javaslatokat fogalmaztak meg a felmerülő problémák elhárítására, a gyepek védelmének megvalósítására.

A workshop előadásai alapján egyértelműen megfogalmazódott, hogy a szárazgyepek védelme nagyon összetett feladat, igen sok tényező figyelembe vételére van szükség. A becserjésedés visszaszorítása és az inváziós fajok irtása alapvető, de az egy-egy megóvandó fajra, vagy fajcsoportra koncentráló kezelések, beavatkozások alkalmazása nem célravezető: az élőhelyek megőrzése érdekében további kutatások, komplex tervek készítése és kivitelezése szükséges.

 
A workshopon az alábbi előadások hangzottak el:

  • Schmotzer András: Domb- és hegyvidéki gyepek helyreállítása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén   Letöltés >>
  • Rév Szilvia: A Csévharaszti Borókásban végzett élőhelyrekonstrukció (invázív-eltávolítás) tapasztalatai   Letöltés >>
  • dr. Deák Balázs: Gyepesítés fajszegény és fajgazdag magkeverékekkel – előnyök és hátrányok   Letöltés >>
  • Valkó Orsolya: Gyeprekonstrukció szénaráhordással – hazai és nemzetközi tapasztalatok   Letöltés >>
  • Babai Dániel: Hegyvidéki irtásrétek hagyományos kezelése (Keleti-Kárpátok, Gyimes)   Letöltés >>
  • dr. Szinetár Csaba: A talajfelszíni pókfauna monitorozásának eredményei a Kisalföldi homokpuszta LIFE projekt gyeprekonstrukciós területein   Letöltés >>
  • dr. Merkl Ottó: Bogarak és gyepek   Letöltés >>
  • dr. Tallósi Béla: A talajfelszínen élő ízeltlábú-közösségek összetétele és változása a Pásztói-legelőn, valamint annak környékén jellemző, eltérően kezelt alföldi gyeptársulásokban   Letöltés >>
  • Pál Attila – Petrányi Gergely: Szárazgyepek lepkevédelmi célú kezelése   Letöltés >>
  • dr. Nagy János György: A Jászság homoki gyepjei   Letöltés >>


Írta és fényképezte: Schrett Andrea, projektmenedzser

Natura 2000 hálózat

Az Európai Uniós természetvédelem legfontosabb eszközei a madárvédelmi (79/409/EEC) és az élőhelyvédelmi (92/43/EEC) irányelv. A két jogszabály rendelkezései szerint kijelölt természetvédelmi területek közös európai rendszere a Natura 2000 hálózat. A Natura 2000 hálózat célja a közösségi szinten jelentős, veszélyeztetett növény- és állatfajok és élőhelytípusok védelme, és ezen keresztül a biológiai sokféleség megőrzése és hosszú távú fennmaradásának biztosítása.

Tovább

Szárazgyepek megőrzése / Conservation of dry grasslands

Megvalósult

A pályázat célja a DINPI igazgatási területén található természetközeli szárazgyepek megőrzése, állapotának javítása. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén összesen kilenc helyszínen hajtunk végre élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat veszélyeztetett helyzetű gyepterületeken. A legfőbb problémák, melyek megoldását várjuk a pályázati tevékenységek végrehajtásától:

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.