Ürgetelepítés a Vértesben

A műkotorék előtt figyelő őrszem (Fotó: Klébert Antal)

Sikeres ürgetelepítés a Vértesi Tájvédelmi Körzetben

Igazgatóságunk újabb ürgetelepítési akción van túl, ezúttal a Vértesben, a vértesboglári gyepekre hozott 52 példány ürgét (Spermophilus citellus). Az áttelepített ürgék zömében idén született, fiatal egyedek voltak, hiszen a hím ürgék ilyenkorra már hibernáltan várják a következő év tavaszát. A megfogott, fiatal egyedek viszont késő őszig táplálkoznak, hogy utána át tudják vészelni a telet. A fogadóhelyen műkotorékkal vártuk az ürgéket és egy hétig éjjel-nappal őriztük és etettük őket, védelmet biztosítva a ragadozók támadásai ellen. A továbbiakban erre nem lesz szükségük, hiszen ezután már kiássák saját üregeiket és megismerik szűkebb környezetüket.

Reméljük, hogy az áttelepített ürgeállomány sikeresen átvészeli a telet. A továbbiakban folyamatos monitorozással követjük majd a populáció alakulását.

Klébert Antal
őrkerület-vezető, Vértesi TK


Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.