Ürgés napi öröm!

Ürgemonitoring a Gerecse északi lábánál (Fotó: Csonka Péter)

Végéhez ért az ürgemonitoring a Gerecse északi lábánál, a DINPI saját 110 hektáros löszlegelőjén.

2009-re már csupán néhány tucat öreg állat élt a területen. 2010 kora tavaszán 117 állatot telepítettünk a legelőre, majd több éves tervezés után a megvalósítása is elkezdődött annak a célirányos élőhelyrehabilitációnak, amely Komárom-Esztergom megye legjelentősebb és lassan csak egyetlen fokozottan védett ürge állományának a megőrzésére irányult.

Átfogó cserjeirtást végeztünk, azóta is folyamatosan szorítjuk vissza a friss hajtásokat kézi és gépi kaszálással, szárzúzással, továbbá juh-kecske legeltetéssel tartjuk a növényzetet röviden és laza szerkezetűen. Az átfogó élőhelykezelésnek betudhatóan az ürge szemszögéből jó karban van a terület.

Jelenleg biztató a helyzet. 3450 db aktív lyukat rögzítettünk. Merjük feltételezni, hogy közel 1.000 példány öreg állat él a területen. Közel teljes felmérést végeztünk, mivel PDA és GPS segítségével, 15 m széles felmérési folyosókban haladt a felmérő csapat. A munka 5 terepnapon zajlott és közel 90 kilométert gyalogolt személyenként mindenki a felvételezés közben.

A munka több szintű partnerségen és támogatáson keresztül folyik, amelynek részvevői a területünk bérlője, a megye egyik legjelentősebb juh és kecske tenyésztője, tartója és a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.!

Reméljük az ürgéket a jövőben is elkerülik a betegségek, az időjárás kedvezően alakul, a további hasznosítás ideális lesz számukra és a jó partnerségen alapuló példaértékű munka tovább folytatódik!  

Csonka Péter
tájegységvezető
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Gerecsei Természetvédelmi Tájegység

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.