Túra a Haraszt-hegyi tanösvényen

Mindenki kedvence, a hegycsúcs (Fotó: Berkó Gyöngyi)

Elszánt gyereksereg indult neki a Haraszt-hegy meghódításának. Képes beszámoló a keddi túráról.

Egy napsütötte keddi reggelen néhány busz állt meg a Csákvár határában lévő Haraszt-hegyi tanösvény parkolójában. A buszokból hangos zsivajjal több tucat alsó tagozatos iskolás szállt ki készen arra, hogy meghódítsák a Haraszt-hegyet. Az időjárás szerencsére mellénk állt, így kellemes időben tudtunk nekivágni a körülbelül 2,5 órás túrának.

A kirándulás elején cserszömörcés karsztbokorerdő társulást ismertethettük meg a diákokkal, majd a hegy egyik legfontosabb botanikai nevezetességét, a keleti gyertyános erdőt is bemutattuk. Ezután következett a túra leginkább embert próbáló része: a hegygerincre való felkapaszkodás. A gyerekek fáradtságát lelkesedésük és az emelkedő utáni panorámás uzsonnaszünet ígérete ellensúlyozta. Felérve a csapat hangos diadalkiáltással üdvözölte a lenyűgöző tájképet és természetesen a szendvicseket. A hegy tetején elterülő irtásrétről fantasztikus körpanoráma nyílt a környező hegyekre, ráadásul a szélben lengedező árvalányhaj fajok tömege is gondoskodott a szemkápráztató látványról. A lefelé vezető utat az éppen virágzó orchideák (bíboros kosbor, tarka kosbor) és a harsány madárének tette még élvezetesebbé.

További információk a Haraszt-hegyi tanösvényről ITT.

Haraszt-hegyi tanösvény

A Vértes hegység déli oldalában meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, változatos tájat találunk. A déli fekvésű, csapadékszegény hegyoldalakon mediterrán tájakra emlékeztető éghajlat alakult ki, s ennek megfelelően a növényzet is bővelkedik mediterrán, szubmediterrán elemekben. A tanösvényt bejárva ezeket a melegkedvelő növényeket ismerhetjük meg, tarkítva a dolomitra jellemző ritka növényekkel.

Tovább

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.