Társadalmi összefogással a madárvédelemért!

Reméljük nyáron már az új ládákban is ilyen tekintetekkel találkozunk.

2018 őszén indult egy civil kezdeményezés Fejér megyében, amely a gazdálkodókra fókuszálva a ragadózó madarak rágcsáló fogyasztás tevékenységére kívánja felhívni a figyelmet. A kezdeményezés Igazgatóságunk Kelet-Pest Megyei Természetvédelmi Tájegységében táptalajra lelt, és azt átvéve, továbbgondolva belevágtunk egy természetvédelmi akciósorozatba.

Alaptevékenység, hogy fészket nem építő ragadozó madarainkat, elsősorban a vörös vércsét, de akár a kékvércsét, vagy az erdei fülesbaglyot megcélozva mesterséges költőládákat helyezünk ki. A természetvédelem szervezetei ezt a tevékenységet évtizedek óta végzik, zömmel saját hatáskörben. Az új ötlet alapján a földtulajdonosok bevonásával, kvázi a gazdálkodó részére biztosít a természetvédelem olyan a mérgeket kiváltó biológiai fegyvert, amely segíti a pockok elleni védekezést. Mára már ez az akciósorozat széles társadalmi elfogadottsággal fut tovább. Íme néhány jó példa:

  • Voltak, akik anyagi támogatással, voltak akik alapanyag felajánlással veszttek részt a munkában.
  • Kaptunk már elkészített ládákat budapesti zöld szemléletű fiataloktól.
  • Van ahol egy baráti társaság egy garázsban, ilyen-olyan maradék anyagokból ütött össze néhány ládát.
  • Vagy épp egy elkötelezett küzdősport egyesületi vezető a saját tagságból olyan profi csapat bevonását tudta megoldani, akik a mintadarabot látva nem csak egyszerűen lemásolták azt, hanem élettartam növelő innovációkat alkalmazva, tetőcseréppel ellátott vércseládák sorozatgyártását kezdték meg saját asztalosműhelyeikben.
  • És volt olyan vállalatvezető, aki miután látta, van fantázia a projektben, egyszerűen legyártott négy raklapnyi, összesen majd 100 db. vércse és szalakóta költőládát.

A program helyi koordinátoraként rengeteg pozitív élményt kaptam már ettől a projekttől, de amikor ott áll az ember egy gyártócsarnokban, négy raklap költőláda előtt, annak azért különleges varázsa van.

Köszönettel tartozunk:
  • Az Aranyablak Kft. ügyvezetőjének, Horváth Antalnak a majd száz költőláda legyártásáért.
  • Az „Aszód Természeti Értékeiért” dolgozó civileknek a „garázsprojektért”.
  • A Dpm Szortiment Kft.-nek több tízezer szög felajánlásáért.
  • A Galgamenti Wado-ryu Karate Egyesület tagságának és támogatóiknak.
  • Különösen Fási Tibornak, aki szabadidejét nem kímélve vesz részt a hírveréstől a kihelyezésekig.

Továbbá:
  • Nagy Bagács Józsi ácsmesternek/Bag
  • Kovács Zoltán ácsmesternek/Élgerinc Kft. Kartal
  • Terrán Kft. – nagyméretű speciális tetőcserép biztosítása
  • Zöldövezet Társulás aktivistáinak, a ládakészítésért és kihelyezésben történő részvételért.

És végezetül szeretnénk megköszönni azoknak a gazdálkodóknak, akik Albertirsán, Kartalon, Nagykátán, Tápiószentmártonban területet biztosítottak az első 16 költőládának. A gazdálkodókkal közösen végrehajtott kihelyezések során minden esetben megbizonyosodhattunk arról, bár az intenzív mezőgazdaság az egyik legnagyobb veszélyeztetője a természeti értékeinknek, de ha az egymást tiszteletben tartó párbeszéd útján közelítünk az élő nemzeti kincseink megőrzéséhez, akkor nagy dolgokat hajthatunk végre közösen.

Megragadva a pillanatot jelezzük, hogy újabb Kelet-Pest Megyei gazdálkodók jelentkezését várjuk Acsától-Kocsérig, Maglódtól-Szentlőrinckátáig!

Bővebben a projektről a Kelet-Pest Megyei Természetvédelem oldalon, valamint a #vércse hashtag használatával találunk információt a „nagyonnépszerű közösségi oldalon”.

Németh András
természetvédelmi őrkerület vezető

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.