Kirabolták az Év madarának a fészkét a Pilisben

Vándorsólyom fészek rablás a Pilisben

Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét.

A fokozottan védett faj az Év madara 2018-ban és az egész országban összesen csak mintegy 80 pár él belőle. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A pár költését a szakemberek folyamatosan figyelték a fészkelési szezon elejétől kezdve. Először két fióka tűnt el május 1-je előtt, majd a másik két fiókát május 9-én éjszaka vitték el, amelyet az időközben kihelyezett kamera megörökített. Az ügyben Igazgatóságunk természetkárosítás ténye miatt rendőrségi feljelentést tett. Az elmúlt években gyűjtött információk alapján, nem egyedi esetről, hanem kis számban, de országos szinten előforduló bűncselekményről van szó.

A vándorsólyom a természetben többnyire legfeljebb 4 utódot nevel. A szóban forgó pár is március 28-ig teljes fészekaljat, azaz 4 tojást rakott. A fiókák április végén keltek ki, május 9-én nem voltak még kéthetesek sem. A pár idén már nem fog újra fészkeléssel próbálkozni, számukra legközelebb jövő tavasszal lesz lehetőség ismét fiókákat nevelni – ha megérik azt az időszakot.

A vándorsólymot (Falco peregrinus) 2018-ban az Év madarának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az 1960-as évek közepétől 1997-ig nem költött hazánkban, mivel a túlzott növényvédőszer-használat miatt a faj teljes európai és észak-amerikai állománya összeomlott és hazánkból is kipusztult, mint fészkelő faj. Visszatérése óta állománya évről évre erősödik, jelenleg mintegy nyolcvan párra tehető. A fajt veszélyeztető tényezők között kell említeni a fészekfosztogatások mellett az áramütést, a mérgezést, valamint az épületekkel, vezetékekkel, járművekkel való ütközést. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként 500 000 Ft. Tenyészetből származó regisztrált egyedei engedéllyel solymászmadárként tarthatók.

Igazgatóságunk Természetvédelmi Őrszolgálata, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ragadozómadár védelmi szakemberei, valamint a Pilisi Természetvédelmi Egyesület tagjai a térségünkben folyamatosan nyomon követik a ritka, fokozottan védett madárfajok életét, különösen a fészkelési időszakban, biztosítva ezzel a fészkelések zavartalanságát, illetve feltárva az esetleges illegális tevékenységeket!

Novák Adrián
Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegység
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.