Jubileum a Madárrezervátumban

60 éves a Velencei-tavi Madárrezervátum (Fotó: Szontaghné Mosoni Dóra)

Szakmai előadásokkal és sétahajózással ünnepeltük a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület 60 éves jubileumát.

60 évvel ezelőtt a nagy kócsag, kanalasgém, nyári lúd, barkós cinege, sitke, kékbegy és egyéb ritka madarak megfigyelése és védelme érdekében, a vadászatok és a tojásgyűjtések korlátozása miatt vált szükségessé a terület védetté nyilvánítása.

Dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár köszöntő beszédében elmondta, hogy a Velencei-tó nyugati oldalán 1958-ban, 420 hektáron létrehozott védett területen a zárt nádvilág nehezen megközelíthető lápjai olyan madártani és botanikai értékekben bővelkednek, mint a mintegy 200 hektár kiterjedésű úszóláp és az itt felfedezett hagymaburok orchidea (Liparis loeselii).

Az előadásokat követően a résztvevők egy hajókiránduláson vehettek részt, ahol Kiss Péter természetvédelmi őr szakvezetésével közelről is megnézhették a jellegzetes úszólápokat és a Madárrezervátum botanikai értékeit.

Jelenleg a „Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében” című KEHOP pályázat is érinti ezt a területet, melynek fő célja a vizes élőhelyek állapotjavítása a megfelelő vízszintszabályozás biztosításával, az inváziós fajok eltávolítása, valamint a természetvédelmi bemutatás és ismeretterjesztés.

2018. október 16. Dinnyés, Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

Tovább

Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében

Megvalósult

A Mezőföld fejér vármegyei területére a több évszázados tájhasználat következtében mára az intenzív mezőgazdasági – különösen szántóföldi – gazdálkodás nyomja rá a bélyegét. Ebben a környezetben természetvédelmi szempontból kiemelt szerepet kapnak a még fennmaradt vizes élőhelyek.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.