Itt a futrinka, hol a futrinka

Jeladóval felszerelt magyar futrinka. (Fotó: Csipak Ármin)

– avagy Kutatók Éjszakája a Turjánvidéken. Nemrég fejeződött be jeladós magyar futrinka kutatásunk a Táborfalvai lőtéren, mely csaknem egy héten át, éjjel-nappal folyt.

Miközben madaraknál már bevett módszer, hogy jeladóval látjuk el őket, hogy többet tudjunk meg mozgásukról, a technológiai fejlődés meghozta a lehetőséget arra, hogy a rovarvilág képviselőit is kövessük miniatűr jeladók és a jelek fogására alkalmas vevőkészülék segítségével. Magyarországon először került sor bogarak jeladózására. Az ilyen jellegű kutatás még világszerte is ritka!

Az eredmények olyan kérdésekre adnak választ, mint hogy mekkora utat tesznek meg ezek a fokozottan védett futóbogarak, melyik élőhelyet kedvelik, milyen napszakban és időjárási körülmények között aktívak.


Csóka Annamária

Dabasi-turjános TT

Európában a hasonló termőhelyeket a mezőgazdaság már átalakította, és így különösen jelentős a közel természetes állapotában fennmaradt élőhely, és az ott található fajokban rendkívül gazdag társulások megóvása.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.