Gólyamentés Dunabogdányban

Gólyamentés Dunabogdányban (Fotó: Váradi Éva)

Az idei augusztus első hetei nem alakultak jól a dunabogdányi gólyafiókáknak…

A hét elején áramütéstől elpusztult az egyik fióka, majd csütörtökön újabb bejelentés érkezett a helyi lakosoktól hogy a fészekben sérült madarat láttak. A Gallai Balázs főhadnagy vezetésével kiérkező katasztrófavédelmi szakemberek üresen találták a fészket. Sajnos a történet ezzel nem ért véget, szombaton kora reggel Bátka Szabolcs rendőr főtörzsőrmester, visegrádi körzeti megbízott értesítette a DINPI munkatársát, hogy a fészekben álldogáló madár szárnya lóg.

A Dömösi Fióka- és Madármentéshez is megérkezett a bejelentés, így közösen érkeztünk a helyszínre. A fészekhez érve látható volt, hogy a kölyökgólya bal szárnya erősen megsérült, ezért a katasztrófavédelem újbóli riasztása mellett döntöttünk. A fióka sérülése ellenére ügyesen manőverezett, így megjártuk nyomában a JEKA tetejét és a Duna-parti sóderbányát, majd újra a tűzoltók következtek a fészeknél landoló madarat követve, és ezt a kört többször megismételtük.

Az összehangolt befogási manőverben nagy szerepe volt a szakszerű bejelentésnek, valamint a 11. sz. főút időszakos lezárását biztosító Bárka Szabolcs rendőr főtörzsőrmesternek és Kaprinai Mónika rendőr törzsőrmesternek, a katasztrófavédelemtől kiérkező Moldován András törzsőrmester kárhely-parancsnoknak és Karnevál Zsolt zászlós gépjármű-parancsnoknak, akik lelkesen, segítőkészen, a hőségben végig kitartottak, valamint az ELMŰ kollégáinak: Haraszti Zoltánnak és Bodor Bencének, akik az árammentesítésről gondoskodtak.

A dunabogdányi lakosoktól, Theiszler Judit vezetésével, minden segítséget megkaptunk a mentéshez, a több mint négy órás akció alatt helyszínről helyszínre követték a fiókát, és végül az ő segítségükkel sikerült körbeállni és "bekeríteni" a sóderbányában landoló madarat. Közelről jól látható lett a sérülés, beigazolódott, hogy ellátásra szorul a madár.

A fióka idén biztosan nem költözik társaival Afrikába, de életét az összefogásnak köszönhetően sikeres mentőakcióval sikerült megmenteni.

Igazi megoldást az oszlopok biztonságossá tétele jelentené, reméljük ennek is eljön az ideje!

Váradi Éva
természetvédelmi terület-felügyelő
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.