Érdekességek – Madárgyűrűzések a Jági-tónál

A  négy cinkefaj

A Pilisszentiván határában található Jági-tónál közel 14 éve gyűrűzzük a madarakat. Ez idő alatt több ezer látogató, köztük nagyon sok óvodás- és iskoláskorú gyermek fordult meg nálunk. Kicsinek és nagynak egyaránt hatalmas élményt jelent, hogy testközelbe kerülhetnek az apró tollas jószágokkal, akiket amúgy a legjobb esetben is csak távolról a madáretetőkön láthatnak.

A kutatás mellett nálunk egyértelműen a bemutatás a cél. Aki egyszer már érintett egy apró madarat, az bizonyára nem lesz semleges irántuk. Az ilyen élmények egész életre szólhatnak, a környezeti nevelés a madárgyűrűzések alatt is aktívan jelen van.

A mostani őszi-téli szezonban is majdnem egy tucat madárgyűrűzést tartottunk az Európai Madármegfigyelő Napoktól (október első hétvégéje) kezdve mostanáig.

Ebben az időszakban több érdekesség is felbukkant. Az Európai Madármegfigyelő Napok keretein belül tartott programunkon például visszafogtunk egy olyan barátcinegét, amelyet 2011-ben gyűrűzött meg ugyanitt – az azóta már sajnos elhunyt – Nagy Antal természetvédelmi őr kollégánk. Sokszor kérdezik a látogatók, hogy mennyi ideig élnek az általunk bemutatott kis madarak. A biztos adatok ismeretében már tudunk rá válaszolni, hogy akár 7 évig is, ha sikerül megélniük az első, legnehezebb évüket a kikelés után. Ebből jól látszik, hogy a madárgyűrűzés mennyire fontos tevékenység az adatgyűjtés szempontjából.

Az egyik január végi gyűrűzésen visszafogtunk öt olyan őszapót, akik már mind viseltek a lábukon gyűrűt. Ezek közül hármójuknak egymás utáni gyűrűszámuk volt, mi gyűrűztük őket január 19-én. A negyedik őszapó viszont régebb óta viselte már a gyűrűt, 2018 májusában gyűrűztük meg szintén itt a Jági-tónál. Az őszapók mindig csapatokban járnak, és ezek szerint ez a csapat időnként visszatér ide a Jági-tóhoz a madáretetőnkre.

Januárban fogtunk vissza egy kék cinegét is, akit itt gyűrűztünk tavaly december 4-én. Ebből arra lehet következtetni, hogy a madarak rendszeres téli táplálása a környéken tartja őket, nem kóborolnak el messzebbre, sőt akár az itt kihelyezett mesterséges madárodúkban is költhetnek. Arra többször volt korábban példa, hogy a mesterséges fészekodú telepünkön kikelt cinege fiókákat meggyűrűztük, majd visszafogtuk őket a téli madárgyűrűzéseken.

Az érdekességeket szaporítja a decemberben megfogott öt icipici sárgafejű királyka, hazánk legkisebb madara, és a január végén hálóba került közép fakopáncs. Utóbbit a hálóállításkor hallottuk kiáltozni, és egy fél óra múlva már a kezünkben tarthattuk. Az egyik novemberi gyűrűzésen pedig egyszerre fogtuk meg a négy itt előforduló cinegefajt, a gyakori széncinege és kék cinege mellett a ritkább barátcinegét, és a kifejezetten ritka vendégünknek számító fenyves cinegét is.

Aki mindezt a sok érdekességet személyesen is szeretné megtapasztalni, szeretettel várjuk a következő madárgyűrűzésünkre február 23-án a pilisszentiváni Jági-tónál!

Bővebben >>


Karlné Menráth Réka,
környezeti nevelő
Pilisi Len Látogatóközpont

Jági tanösvény

A Jági tanösvény a pilisszentiváni sportpálya (Villa Negra) mellől indul. Önállóan 2-2,5 óra alatt barangolható be kényelmesen a körtúra. 

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.