Egyre több denevér telel az elhagyatott börzsönyi bányákban

Közönséges denevérek párban (Fotó: Hegyi Zoltán)

A nemzeti park dolgozóinak lelkes csapata közel 600 egyedet talált a 9 helyszínen. Képes beszámoló egy természetvédelmi őr tollából.

Az idei évben is elvégeztük a börzsönyi bányatárók átvizsgálását, ellenőrzését, a telelő denevérállományok számlálását. Az idei évben – talán a hideg téli időjárás és az általánosan elfogadott globális felmelegedés miatt– rekord számú denevért találtunk a Lukácsszállási-táróban. Ez a táró a legjelentősebb téli denevér szálláshely a Börzsönyben. Az összesen talált 464 denevérből 437 állat kis patkósdenevérnek bizonyult a fajmeghatározás során. A kis patkósdenevéreken kívül találtunk még közönséges denevéreket, nagy patkósdenevéreket, vízi denevéreket és néhány horgasszőrű-, csonkafülű- és nagyfülű denevért is.

A két nap során összesen 9 potenciális denevérszálláshelyet néztünk át. Ezek közül 2 tárórendszer denevérbarát módon lezárásra került, a Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány közreműködésével. Ezek a beavatkozások minimálisra korlátozzák a telelő denevérek zavarását és nyugodtabb körülményeket biztosítanak az állatoknak. Említésre méltó, hogy a Szokolyai Vas-bányában összesen 57 telelő denevért találtunk, melyek 8 különböző fajhoz tartoztak. Összehasonlításképpen az elmúlt 10 évben az itt telelő denevérek száma nem haladta meg a 25-öt és 4 fajnál több denevérfaj eddig még nem telelt ezen bányában. A fokozott védettséget élvező fajok közül találtunk itt nyugati pisze denevéreket, nagyfülű denevért és nagy patkósdenevéreket is.

A Nógrádi úti Hevér-lyukban találtunk olyan hegyesorrú denevért, amely láthatóan a „fehérorrúság” gombafertőzéstől szenvedett. Ez a betegség országszerte terjedőben van, de reméljük nem fog elhatalmasodni a börzsönyi állományokon. 

Hegyi Zoltán
természetvédelmi őr
Pesti-Sík Természetvédelmi Tájegység
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.