Denevérmentés az esztergomi József Attila Általános Iskolában

Rőt koraidenevérek etetése (fotó: Tomcsányi Zsófia)

2016. január 10-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata – lakossági bejelentés alapján – helyszíni ellenőrzést tartott az esztergomi József Attila Általános Iskolában, ahol a felújítási munkálatok során (homlokzatszigetelés, nyílászáró csere) denevérek kerültek veszélybe.

Az ellenőrzés során az iskolában repkedő denevéreket, az iskolán kívül dermedt és elpusztult állatokat találtunk. Az azonnal elkezdődött mentési sorozatban azóta több, mint 100 élő denevért sikerült befogni az épületben, ugyanakkor már 30 az elpusztult egyedek száma. Az előkerült állatok döntő többsége rőt koraidenevér (Nyctalus noctula), védett faj, egyedenkénti természetvédelmi értékük 25 000 Ft.

Ez az erdőlakó denevérfaj jól alkalmazkodott a városi élethez, mert élő- és búvóhelyet talált magának a panelépületek falszerkezetében. Tavasztól késő őszig aktívak, repülő rovarokkal táplálkoznak (főleg éjjeli lepkékkel, bogarakkal), melyeket a városi közvilágítás összegyűjt. A panelszigetelések veszélyeztetik a falakban élő állatokat, azonban az ottlétüket figyelembe vevő technológia alkalmazása mellett elkerülhető befalazásuk.

A múlt év végén kezdődött iskola felújítási munkát nem előzte meg természetvédelmi ellenőrzés, ami általában kötelező része az ilyen jellegű panelszigeteléseknek. A falszigetelést és nyílászáró cserét befejezték, a falban pedig rőt koraidenevérek telelő állománya rekedt. A felébredt állatok az iskola belseje felé találtak kiutat, a tornateremben, a folyosókon, az aulában és a termekben jelentek meg. Naponta megyünk az iskolába az újabb és újabb előkerült állatért, melyeket összegyűjtve a Fővárosi Állat- és Növénykert Természetvédelmi Mentőhelyére szállítunk. Az állatokat ott megvizsgálják és állapotuknak megfelelő gondozásban részesítik. Az enyhébb idő beálltával a mentett denevéreket arra alkalmas természetes élőhelyen szabadon engedik. Az állatok kezdeti mentésében és átmeneti ellátásában nagy segítségünkre volt Márton András, dömösi önkéntes, aki – mellettünk - időt és energiát nem kímélve részt vett az állatok begyűjtésében, etetésében és itatásában, továbbá az ügy nyilvánosságra hozatalával hozzájárult a helyzet gyorsabb rendezéséhez. Az illetékes természetvédelmi hatóság (Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya) gyors reagálásának is köszönhetően a kivitelező megkezdte a szigetelés utólagos megnyitását a panelelemek illesztésénél, valamint a tető alatti részeken, melyet később, az állatok távozása után zárhatnak vissza.



Igazgatóságunk védett állatok veszélyeztetése miatt eljárást indított a természetvédelmi hatóságnál és az Esztergomi Rendőrkapitányságon.

 

Írta: Novák Adrián, tájegység-vezető (Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegység)
Fotó: Tomcsányi Zsófia, Váradi Éva


Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelési és ökoturisztikai központja. Változatos tematikájú szakvezetéses túrákat, iskolai csoportok, egyesületek és egyéb csoportok számára pedig egyéb megrendelhető foglalkozásokat is kínálunk a természetvédelmi oltalom alatt álló egykori katonai gyakorlótéren és tágabb környezetében.

Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.