Haraszt-hegyi tanösvény

Haraszt-hegyi tanösvény – Aktív térképért gördítsen lejjebb!

A Vértes hegység déli oldalában meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, változatos tájat találunk. A déli fekvésű, csapadékszegény hegyoldalakon mediterrán tájakra emlékeztető éghajlat alakult ki, s ennek megfelelően a növényzet is bővelkedik mediterrán, szubmediterrán elemekben. A tanösvényt bejárva ezeket a melegkedvelő növényeket ismerhetjük meg, tarkítva a dolomitra jellemző ritka növényekkel.

Így például utunk során láthatunk ősszel tűzvörösre színeződő cserszömörcét, az országban csak itt előforduló, eredetileg mediterrán elterjedésű keleti gyertyánt, szárazságkedvelő molyhos tölgyet. Megismerhetjük a dolomit kőzet sajátosságát, az ún, "dolomitjelenséget". A nyílt dolomit sziklagyepeken pedig megtalálhatjuk a dolomit alapkőzetén virító, illatos Szent István király szegfűt és a magyar gurgolyát is.

A Kőlik-völgyi sziklahasadékok, üregek denevéreknek és egy énekesmadarunknak, a hollónak is biztosítanak élőhelyet. A tanösvényhez készült vezető füzet 7 állomáson keresztül mutatja be részletesen e csodálatos területet. A túra hossza 3500 m hosszú, mely 3 óra alatt járható be.

Cím:

Csákvár

Megközelítés:

a Csákvárt Gánttal összekötő út mellett, a Vízmű melletti parkolónál kezdődik a tanösvény és ide is tér vissza.

Kapcsolattartó:

Klébert Antal

E-mail:

vertes@dinpig.hu

Telefon:

+36 70 330 3854

Nyitva tartás:

Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető. Ajánlott látogatási időszak: egész évben, de legszebb ősszel.

Orchideák lencsevégen

Séta a Haraszt-hegyi tanösvényen, ahol gyönyörködhetünk a bíboros kosborokban, a nagy ezerjófüvekben, s közben meghatározzuk az utunkba kerülő madarakat. Fényképezőgépüket ne felejtsék otthon!

Tovább

GEOTÓP NAPOK: Az őszi vértes színei

Ősszel tűzvörösre és citromsárgára színezi a Vértest a karsztbokor-erdők jellegzetes cserjefaja a cserszömörce. A Haraszt-hegyi tanösvényen vezetett túrán ezt mi is megtapasztalhatjuk.

Tovább
További kapcsolódó programok megjelenítése További kapcsolódó programok elrejtése

Túra a Haraszt-hegyi tanösvényen

Elszánt gyereksereg indult neki a Haraszt-hegy meghódításának. Képes beszámoló a keddi túráról.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.