Keresés
Ócsai Tájház
Vissza

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Hasznos információk

Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.

Megközelítés:
autóval az M5-ös autópályán, vonattal a lajosmizsei vonalon, autóbusszal a népligeti autóbuszpályaudvarról.

GPS koordináták:
- EOV: 663665,9842; 216204,0079
- WGS'84: 47.28975, 19.22812

Nyitva tartás:
Február 2 – november 27. Keddtől péntekig 9-16 óráig; szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10-17 óráig. Hétfő szünnap.
Kérjük, hogy csoportok min. 2 héttel előre jelentkezzenek be telefonon!

Kapcsolattartó:

Verbőczi Gyuláné, Erika

email:

ocsaitajhaz@dinpig.hu

telefon:

+36 30 494 3368

Budapesttől 30 kilométerre délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát. A természeti értékek gazdagsága mellett ez a vidék - talán a mocsarak miatti nehezebb megközelíthetőség következtében - sokat megőrzött kulturális hagyományaiból, épített örökségéből is.

Az öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit. A lakóházban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk. Mindenképpen érdemes megnézni a kenyérsütéshez használt eszközöket, a kenyérdagasztót és a búboskemencét, amely ma is működik. A konyhában levő csikótűzhelyet melegítésre és főzésre is használták.

A melléképületben és az udvaron a gazdálkodás eszközei találhatók, melyek közül különösen a mocsaras vidékhez kötődő tárgyak, szerszámok érdekesek. Ha a kiállítás megtekintése meghozza kedvünket, a kézműves foglalkozások keretén belül magunk is hozzáláthatunk néhány egyszerűbb népi technika elsajátításához.
A Tájház gyűjteménye 2008-ban tovább bővült - a környéken egyedülálló - Népviseleti Gyűjteménnyel, amely 19. és 20. századi eredeti ócsai öltözékekből áll. A kiállításon textilbabákon tekinthetők meg az ócsai, alsónémedi, sári, újhartyáni, ecseri, valamint néhány magyarországi és határon túli magyar népviseletünk.

A Turján Ház az Ócsa-környéki Turjánvidék különleges természeti kincseit mutatjuk be az eredeti stílusjegyeket megőrizve felújított nádfedeles parasztházban. A háromosztatú parasztház tisztaszobájában egy 40 fő befogadására alkalmas oktatóterem létesült. Ebben audiovizuális eszközök segítségével lehet természettudományos képzéseket, kihelyezett biológiaórákat, előadásokat tartani. A falakon fotókiállítás, térképek, domborzatmodell segíti a környék értékeinek megismerését.
A régi lakószoba helyén az Ócsa-környéki lápvidék minden élőhelyét, kialakulását és a természetvédelmi kezelés legfontosabb módszereit ismerheti meg a látogató. Az Ős-Duna kavicshordalékából előkerült megkövesedett mamutfogak, agyarak, csontok a legutolsó jégkorszakról mesélnek. A területen előforduló minden élőhely (lápok, rétek, kaszálók, erdők) fotók, szöveges tablók, eredeti használati eszközök és konzervált növények által elevenednek meg a négy fal között. A Turján Ház kertjében kemence, füstölő, zöldségtároló verem van, úgy ahogy az hagyományosan a paraszti udvarokban volt. A kertben gyógy- és fűszernövények teremnek.

Az Ágasház portájára jelenleg még nincs átjárás, a Békési Panyik utcából közelíthető meg. Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. A kicsiny házban ásvány, tojás, gyöngy, valamint ócsai iskolatörténeti kiállítást tekinthetünk meg.

 

Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program?
A válaszért gördítsen lejjebb!

 

 fb icon 325x325 Keresse az Ócsai Tájházat a Facebookon is!

 

Belépőjegyek

 Teljes árúKedvezményesCsoportosÓcsai lakosok
Tájház    950 Ft/fő    600 Ft/fő   750 Ft/fő    300 Ft/fő
Kísérőjegy    200 Ft/fő    200 Ft/fő   200 Ft/fő    200 Ft/fő
Kézműves foglalkozás    600 Ft/fő    600 Ft/fő   600 Ft/fő    600 Ft/fő
Gyógynövény-ismereti túra 1 000 Ft/fő     650 Ft/fő - -
Kaláka napok programokon 1 200 Ft/fő    800 Ft/fő   950 Ft/fő    500 Ft/fő
Szakvezetés 20 főig 9 500 Ft/csop/óra 8 000
Ft/csop/óra
- -
Csomagár  1500 Ft/fő 1500 Ft/fő 1500 Ft/fő 1500 Ft/fő

Múzeum óra (60perc)

 - -

-

800Ft/fő/
alkalom,

3 800 Ft/fő/
6 alkalom

-

Tematikus Foglalkozás (90 perc)

 -  -

900Ft/fő/
alkalom,

4 400 Ft/fő/
6 alkalom

 -

 

A Tájház belépőjegy érvényes: a Turján Ház, a Népviseleti Gyűjtemény és az Ágasház megtekintésére is.

 

Jegyvásárlásra nem kötelezettek:
- fogyatékkal élők 1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),
- 3 éven aluliak,
- a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói.

Turján Ház oktatótermének vagy a Tájház kertjének bérleti díja:

- alapdíj: 10 000 Ft/óra
- 3 óra felett: alapdíj + 1 000 Ft/óra
- a Tájház bérleti díja esküvői fotózás céljából: 5 000 Ft

kedvezmény:
Kedvezményes jegyvásárlásra és kedvezményes szakvezetésre jogosultak: gyerek, diák, nyugdíjas, pedagógus, Természetbarát Turista kártyával rendelkezők, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - max. 2 fő – is kedvezményes jeggyel léphetnek be.

Csoportos jegy: legalább 10 fős csoportok.

Kísérőjegyre jogosultak: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be.

Csomagár: érvényes kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak számára a Tájház látogatása, kézműves foglalkozás és túravezetés együttes igénybevétele esetén.

A kedvezmények nem összevonhatóak.

Kapcsolódó Helyszínek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább
Selyem-réti tanösvény
Selyem-réti tanösvény

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény 6 állomása a védett természeti terület erdei élővilágát mutatja be. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

Nyitva tartás: Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető (max. létszám: 20 fő). Tovább
Tanösvény a Turjánban
Tanösvény a Turjánban

Turjánnak nevezte régen a nép az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, Ócsa szomszédságában található tanösvény a Duna-Tisza közén hajdan kiterjedt lápterületek egyik utolsó maradványát mutatja be. A Tájháztól kiindulva végigjárhatjuk a lápvidék melletti szántókat, a kiszáradó lápréteket, a magaskórós és zsombékos területeket.

Nyitva tartás: Csak előzetes bejelentkezéssel, szakvezetővel látogatható. Tovább

Pályázatok

2009. május 1. - 2010. szeptember 30.
Múzeumpedagógiai tevékenységek fejlesztése az Ócsai Tájházban

Az iskolai tantervhez kapcsolódóan múzeumi órákat, a népi hagyományokat felelevenítő tematikus foglalkozásokat és nyári táborokat tartottunk környékbeli iskolás gyerekeknek.

Tovább

Kapcsolódó szolgáltatások

Buszos tájbejárás

Félnapos természetismereti programok óvodás és általános iskolás csoportok számára kedvezményes

...
Tovább
Meghívó – kiállításmegnyitó az Ócsai Tájházban
Meghívó – kiállításmegnyitó az Ócsai Tájházban

Szeretettel meghívjuk 2015. november 5-én a Hagyományok Háza

...
Tovább
Akkreditált pedagógus továbbképzés – környzeti nevelés a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban
Akkreditált pedagógus továbbképzés – környzeti nevelés a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban
Tovább
További szolgáltatások