Látogatófelmérés eredményei a Pilisi Bioszféra-rezervátumban

PBR logó

Minden ősszel egy hétvégén keresztül önkéntes számlálóbiztosok állítják meg a Pilisbe és a Visegrádi-hegségbe érkező túrázókat. Az alábbiakban a 2023-ban végzett látogatófelmérés legfontosabb eredményeit mutatjuk be.

A 2017-ben megkezdett kutatás célja, hogy adatokat gyűjtsünk a látogatók számáról, a legfrekventáltabb útvonalakról, a kirándulók szokásairól és igényeiről. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy minél színvonalasabb ökoturisztikai fejlesztések készülhessenek és ugyanakkor meg tudjuk őrizni az itt található értékeket.

Összesen 57 pontot választottunk ki, arra törekedve, hogy minél teljesebb képet kapjunk arról, hogy egy hétvégén hány látogató érkezik a Pilisi Bioszféra-rezervátumba.

A felmérést önkéntesekkel végezzük. A vizsgálat természetesen annál eredményesebb, minél többen vesznek részt ebben a munkában. 2023-ban 57-en segítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek munkáját.

A 2023-ban végzett felmérés legfontosabb megállapításai:

  • A vizsgált szeptemberi hétvégén több mint 15 ezren keresték fel a Pilisi Bioszféra-rezervátumot. A látogatók túlnyomórészt (70%) autóval érkeztek, emellett 15 % használt tömegközlekedést, 8 % pedig kerékpáron jött.
  • A látogatottságvizsgálat adatait összevetve az állandó számláló berendezések adataival arra következtethetünk, hogy a hegység turistaútjain a látogatók száma évenként közel 1 millió.
  • A látogatók több, mint fele (62,55%) túrázni érkezik a hegységbe, ötöde sétál, tizede kerékpározik, futók 2023-ban kevesebben voltak (1,5%). Piknikezni, fényképezni a Dera-szurdok parkolójába, a Telgarthy-réthez, és Hegy-tetőre érkeznek leginkább. A Lajos-forrás és a Kaán-forrás kedvelt víznyerőhely.
  • A tájékozódáshoz legtöbben a telefonjukat használják (37,5%), de viszonylag sokan bízzák magukat a turistajelzésekre, térképes táblákra is (26,9%). A papír térkép erősen visszaszorulóban van (13,1%). Az applikációk közül legnépszerűbb a „természetjáró”, a „Locus”, a „mapy.cz” és a „Humap” , de sokan töltenek le útvonalat a kirandulastippek.hu oldalról is.
  • Szomorú, hogy a legértékesebb fokozottan védett értékek miatt lezárt területen járók több mint fele tisztában volt azzal, hogy tiltott területen jár.

Azt tapasztaltuk, hogy a látogatók szívesen osztották meg a tapasztalataikat az egyforma zöld ruhába öltözött számlálóbiztosokkal. Idén ősszel újra találkozunk!

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a területen található települések önkormányzatai, szakmai és civil szervezetei együttműködésében működő térségi összefogás, amely egy világszintű hálózat része.

Tovább

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.